vrijdag 25 februari 2011

Bewonersinitiatieven op www.rotterdamidee.nl

Rotterdam is rijk aan bewonersinitiatieven. Opzoomer Mee presenteerde afgelopen dinsdag een groot aantal van deze initiatieven op de nieuwe website www.rotterdamidee.nl.

De website vormt een portaal: niet alleen kun je over allerlei initiatieven informatie ophalen, maar je kunt via de site ook hulp inroepen van het 'ideeteam' en zien bij welke organisaties je terecht kunt voor financiële ondersteuning.


Anda Noordhuis van Opzoomer Mee heette iedereen welkom, gaf een korte toelichting en introduceerde Daphne van Houten.
Daphne van Houten zit in het bestuur van Opzoomer Mee en is contactpersoon deelgemeenten van Leefbaar Rotterdam. Zij vertelde hoe zij altijd ontroerd raakt van bewoners die zich met initiatieven inzetten voor hun wijk.

Uit de initiatieven die op de nieuwe website staan, haalde zij een paar voorbeelden aan. Een aantal initiatiefnemers was aanwezig.

Onder andere Ria Dorchain, de gangmaker achter 'Geschiedenis van de straat'. Zij vertelde bevlogen over haar project om een fototentoonstelling te maken over haar wijk. Met een kleine bijdrage van Opzoomer Mee van € 200 is zij gestart. Zij legde contact met een reclameburo in haar buurt, die tot haar verbazing wel pro deo het project zouden ondersteunen. Met het bakken van een paar taarten hield zij het enthousiasme bij hen erin! Via de site kun je daar meer over lezen.
Yvonne den Oude startte het initiatief 'Eetgroep Bakens van Beverwaard'. Een initiatief om gezamenlijk met buurtbewoners te koken en te eten. Begonnen met 8 bewoners, groeide de groep uit tot 20. Doordat de locatie niet permanent beschikbaar bleef, was het een tijdelijk project.
Martin den Hartog van Opzoomer Mee liet de website zien.

Op de website vind je initiatieven als 'Goede Voorbeelden', zoals de projecten van Ria en Yvonne. Je kunt zoeken op Deelgemeente en op onderwerp. Zoals al gezegd: op de site kun je ook instellingen en organisaties vinden waar je (mogelijk) terecht kunt voor financiële ondersteuning. Omdat dat nu nog lastig te vinden is, vind je hier de link.

Van Noord zijn twee voorbeelden opgenomen: het leenfietsproject van Jan Bekkering en Welkom in Noord.
Hierboven leest Jan Bekkering nog even na of zijn project goed is verwoord.


Dat er nog veel meer gebeurt in Noord mag duidelijk zijn. Als ik alleen al op dit blog van Bergpolder wat mag noemen: de Theatergroep Bergpolder, Vrienden van de Hofpleinlijn, de activiteiten in het Bergsingelkwartier, de Geveltuindagen en al het vrijwilligerswerk in het Buurtcentrum. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze worden georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers die vaak ongelooflijk veel tijd en moeite in hun wijk steken.

Opzoomer Mee liet weten dat hun budget - ondanks alle gemeentelijke bezuinigingen - voor 2011 grotendeels intact is. Dus als je iets voor je wijk of buurt wilt doen en je hebt nog geen concrete ideeën: laat je inspireren!

Geen opmerkingen:

Recente berichten