Het afgelopen weekend speelde Theatergroep Bergpolder het toneelstuk 'High Tea & Hofbogen' in theater 't Kapelletje.
Het script is van Rob de Vries. Hij is geïnspireerd door Bergpolder als Vogelaarwijk. Hieronder een impressie van dit stuk op de generale repetitie met een samenvatting per scène.
De minister van Moeilijke Wijken is samen met enkele medewerkers incognito op bezoek geweest in Rotterdam. Ze wisten wel dat het erg was in Rotterdam, maar dat het zo erg was!
In de koffiekamer van het stadhuis komen de zwaar toegetakelde commissieleden bij van dit enerverend bezoek. Coby, die al jarenlang koffiejuffrouw van het Stadhuis is, schenkt koffie.
De minister (Jannie Reinhoud)
De minister wil van de vele wijken met achterstand er een aantal uitkiezen die prachtwijken moeten worden. Om te bepalen welke dat worden, stuurt ze ‘onderzoekers’ de wijken in.
Coby (Yvonne van der Hurk)
Coby regelt dat de klunzige bode van het stadhuis Bernard Boon naar Rotterdam Noord mag. Gewapend met een verrekijker, een vergrootglas, een krant met een gat erin, gaat hij onderzoeken of Bergpolder in aanmerking komt. In een minuscuul opschijfboekje moet hij de problemen noteren.
Als de commissie weg is, geeft Coby de koffiejuffrouw haar visie op Rotterdam. Ze heeft de rassenrellen in de Afrikaanderbuurt nog meegemaakt. Ze verhuist binnenkort van de Afrikaanderbuurt naar Bergpolder.
Links Thea (Lenie van Staveren) en rechts Bea van Bravensteyn (Jacqueline Timmermans)
Bea en Thea van Bravensteyn (met Y grec), twee deftige zusters van een tweeïge tweeling die op de Schieweg wonen, kopen stiekem soesjes bij Gerrit, een zwerver die in een nis onde de Hofbogen bivakeert. Bernard Boon bespioneert deze dakloze zwerver die hem vertelt hoe hij door de crisis zijn soesjeswinkel onder de Hofbogen heeft moeten sluiten.
Hij zingt: Ik ben Gerrit en ik slaap onder bogen.
Over hoe hij ook zijn huis niet meer kon betalen is hij gaan zwerven. Gelukkig krijgt hij af en toe wat eten van de voedselbank. De zwerver bekent dat hij nog wel eens illegaal soesjes maakt en verkoopt.
Ze drinken een kopje thee uit een thermosfles en het wordt best gezellig. Hij heeft zelfs nog enkele soesjes met rum, zoals hij die in zijn winkel verkocht. Het lijkt wel een high tea. Bernard Boon zal zijn best doen om de wijk bij de lijst van 40 te krijgen om zo de dakloze te helpen.
Dan spioneert Bernard Boon achter een paspop in een winkel waar kleding op maat gemaakt wordt door Meryem Pamuk, een succesvolle zakenvrouw van Turkse afkomst.
Bea van Bravensteyn vertelt terwijl ze een jurk op maat bestelt, over de problemen in Bergpolder. Ze vertelt over het verdwijnen van kleine winkels, voedselbanken en luchtvervuiling (fijnstof!). Als de dames Bernard horen niezen, gillen ze om hulp. ‘Help een inbreker!’
Bernard Boon bespioneert twee vrouwen die bij de tramhalte van lijn elf schijnbaar over iets vreselijks staan te praten. Als hij dichtbij komt, hoort hij dat ze staan te roddelen over een buurvrouw. Als ze hem zien krijgt hij klappen omdat ze denken dat hij een gluurder is. Ze pakken zijn opschrijfboekje af en lezen over fijnstof. Ze denken dat hij een drugsrunner is.
Bernard brengt in het stadhuis verslag uit bij de commissie van de minister. De minister wil nu met een op de X-factor gebaseerde show bekend maken welke wijken de A(achterstands) factor hebben.
Coby de koffiejuffrouw is droevig en schenkt voor de laatste keer koffie. Ze heeft ontslag gekregen; ze wordt vervangen door een koffiemachine en een cateringbedrijf.Het ontslag komt haar slecht uit, net nu ze verhuisd is naar Bergpolder. Eén van haar collega's wordt omgeschoold tot beveiligingsbeambte; een ander werkt al langer voor een schoonmaakbedrijf.
Tijdens een groot feest van de Bewonersorganisatie komt de Minister van Moeilijke Wijken de wijk met de Achterstands Factor bekend maken.
Zenuwachtige presentatrice Loezewieze de Haas moet deze rechtstreeks op TV uitgezonden show leiden. Ze wist niet dat ook de 'Bergpoldenaar van het Jaar' gekozen moet worden. Ze belooft dat de minister dat er ook even bij zal doen. Het blijkt Gerrit te zijn omdat hij ondanks alle ellende toch in Bergpolder is gebleven.
Dan wordt uit de drie kandidaatwijken Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier in een spannende finale gekozen welke wijk de A Factor heeft en dus een miljoen krijgt.
Miss Bergpolder (Bhartoe Dhorai)
Het wordt Bergpolder. Iedereen uit Bergpolder heel blij. Er moet een Wijk Actie Plan, een WAP komen.
Bea en Thea merken dat de dames uit Kralingen niet meer naar hun High Tea Party willen komen. Ze hebben gehoord dat Bergpolder een A(chterbuurt) is geworden. De gezusters willen daarom van de lijst van 40 af. Ze gaan het WAP tegenhouden.
Iris, het geveltuinenvrouwtje is bezig in haar geveltuin. Die moet winterklaar gemaakt worden. Coby bewondert haar tuintje. Iris heeft een plan voor het WAP om ook groene daken te maken. Ook is er een plan om in een buurttuin groente en fruit te kweken. Ze zingen het geveltuinenlied: Ik heb een tuintje in me straat voor iedereen.
Een studente maakt bezwaar tegen de geveltuin. Zij kan zo haar fiets niet tegen de gevel zetten. Bea en Thea komen erbij en jutten de partijen tegen elkaar op. Ze zetten stiekem eikenprocessierupsen op de planten.
Toffe Tiny, die zelf allesbehalve ABN spreekt, gaat in het buurthuis Nederlandse les geven aan vrouwen van buitenlandse afkomst.
Een vrouw van allochtone afkomst komt naar de les. Het is Meryem Pamuk. Ze kan de Nederlanders soms niet goed verstaan (omdat ze vaak krom tegen haar praten). Zelf spreekt ze prachtig Nederlands. Tiny geeft haar les. Ze haspelt zelf allerlei uidrukkingen door elkaar. Maar dat is niet erg hoor. ‘Er is geen kip overboord!’
Ze zingen het Integratie-lied: ‘k Zou wel willen leren hoe ik hier moet integreren. Maar ‘k weet niet hoe.
Even later komt Bea binnen. Ze is verkleed met een hoofddoekje. Het is onzin dat er in het Wap een paragraaf wordt opgenomen voor een professioneel opgezette inburgeringscursus. Bea vindt dat helemaal niet nodig. Kijk maar naar mij: door zelfstudie heeft ze Nederlands geleerd. Maar Mevrouw Pamuk is juist voor een goed opgezette inburgeringscursus in de wijk.
Thea heeft haar vriendin Neelie Brink uit Kralingen, die projectontwikkelaar is, gevraagd plannen te maken voor luxe hoogbouwflats in de wijk. Maar de wijkbewoners horen dit en protesteren ertegen.
Het lukt niet om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ze zingen het Neuzenlied: Negen duizend neuzen in dat hele kleine stukje Polder. Die wijzen alle kanten op. Wat is dat toch voor kolder?
Dan verschijnt Barend Boon. Als er nu niet ogenblikkelijk een Wap komt, gaat het geld niet door. Dan wijzen alle neuzen plots dezelfde kant op.
Vijf jaar later komt de koningin naar de wijk om alle plannen die verwezenlijkt zijn te bekijken. Groepjes bewoners laten trots zien wat er tot stand is gebracht. Het lijkt wel Koninginnedag! De gevels van de Schieweg zijn gereinigd, de auto’s rijden door een tunnel op de Schieweg. De huizen zijn opgeknapt, prachtige nieuwbouw, overal geveltuinen, groene daken en wijktuinen. Overal speeltuintjes en ... gratis parkeren in mooie ultramoderne parkeergarages. Onder de Hofbogen leuke kleine bedrijfjes.
Ze heeft de geest van haar grootmoeder Wilhelmina meegenomen. De oude koningin wil wel eens zien wat er met de spoorlijn is gebeurd, die onder haar bewind is gebouwd.
Dan sluit de Koningin haar bezoek af met de opening van het thee– en pannekoekhuis van Coby boven op de Hofbogen. Even dreigt de opening niet door te kunnen als Thea verschijnt met een dwangbevel dat de zaak niet open mag omdat de drankvergunning niet in orde is. Grote paniek!
Allen zingen het Wilhelmus zoal Jan Rot dat heeft herschreven: Wilhelmus van Nassouwe
Zing ik uit volle borst.
Van schrijver Rob de Vries vernam ik dat de belangstelling voor de voorstellingen enorm was. Vrijdag en zaterdag was het helemaal vol en op zondag was de benedenzaal vol en op het balkon zaten ook nog mensen.
Ik heb veel gelachen en vond het inspirerend om een stuk met zoveel enthousiasme gespeeld te zien worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten