vrijdag 28 januari 2011

Enquête: Eudokiaplein op de schop, maar hoe?

Herinrichting van het Eudokiaplein is één van de '10 snelle resultaten' (om maar eens van 'quick wins' af te stappen) die door bewoners van Bergpolder en Liskwartier naar voren zijn gebracht bij de inspraakavonden in het kader van BP3738.

Even kort: BP3738 gaat over de herontwikkeling van Bergpolder-Zuid. Het Eudokiaplein maakt daar deel van uit. Klik hier voor een terugblik op de laatste avond.

Op de site van Deelgemeente Noord kun je t/m 4 februari meedoen aan een enquête. Klik hier om mee te doen aan de enquête.

Het gebied tussen grofweg het Eudokiaplein, Insulindeplein en Schieweg is in de conceptplannen van BP3738 bestempeld met de term 'reuring'. Een gebied waarin veel te doen moet zijn. Winkels, cultuur, horeca, dynamisch en afwisselend om een paar toepasselijke woorden en termen te gebruiken.
Het Insulindeplein is ingericht, maar mist - afgezien van het Houweling Telecommuseum - op bovengenoemde terreinen nog alles. De Hofbogen bieden al meer: nieuwe en bijzondere winkels als Tafel-design en TaartenMuffin en al langer bestaande winkels als Curio en Bicudo Zangvogels, Fietsenwerkplaats De Kromme Spaak en andere.


Het Bergwegstation heeft veel potentie voor bijvoorbeeld een bioscoop en als horeca-gelegenheid, zeker als op het 'dak' een terrasvoorziening komt! Voor 'aankleding' is al gezorgd.

Voor de dagelijkse behoeften zijn er natuurlijk de winkels in de passage met toegang via het Eudokiaplein en de Voorburgstraat.
Parkeergelegenheid lijkt mij voldoende aanwezig: met enige moeite is er altijd - buiten of in de parkeergarage - wel een plek te vinden. In die zin wordt aan een aantal randvoorwaarden van 'reuring' voldaan.
Terug naar het Eudokiaplein. Smaken verschillen maar er zullen niet veel mensen zijn die het plein als prettig of gezellig ervaren. Het is vooral erg open en nietserig.

Niettemin wordt er veel gebruik van gemaakt. Als doorgangsroute, als ontmoetingsplaats, als rust-, zit- en eetplek.

Er zijn pogingen ondernomen om het aan te kleden. De mozaïekfontein fleurt het plein op, maar heeft wel onderhoud nodig. Spelen met water of ergens op klimmen: vooral kinderen voelen zich erdoor aangetrokken.

De bankjes worden - als het weer het ook maar een beetje toelaat - veel gebruikt. Die zouden wat mij betreft moeten blijven.

Het plein zou wat meer besloten mogen zijn en intensiever en (ook) anders gebruikt kunnen worden. Denk aan een kiosk waar je snel een espresso en een broodje kunt halen (suggestie van een ondernemer die ik sprak), fotopanelen met wisselende thema's over en van de wijk en winkels naast het deelgemeentekantoor.
Vanuit het Telecommuseum en Vrienden van de Hofpleinlijn wordt gedacht aan het plaatsen van een aantal niet meer in gebruik zijnde (en nog op te knappen) telefooncellen als buiten-expositieruimte voor foto's, kunst en informatie van de deelgemeente.


Doe mee aan de enquête en laat je fantasie de vrije loop! Hier nog eens de link naar de enquête.

Geen opmerkingen:

Recente berichten