donderdag 20 mei 2010

Architectonische details behouden: initiatief deels beloond

Volg je dit blog van het begin af aan, dan zal deze foto van Mirjam de Nachtegaal je min of meer bekend voor komen. Zij was één van de zeven bewoners(initiatieven) die ik voor minister Vogelaar heb gefotografeerd (klik hier). Bergpolder liep toen voor: nog voor dat de financiën geregeld waren, zijn door bewoners al allerlei ideeën en initiatieven naar voren gebracht om de wijk met Vogelaargelden te verbeteren.
De oude situatie.

Mirjam zet zich in voor het behoud van historische details in de wijk en van de Insulindestraat in het bijzonder. Dat werd door iets praktisch ingegeven: het was bij haar thuis in de winter behoorlijk koud en tochtig. Dat kwam door de niet meer goed sluitende kozijnen en het enkel glas van de ramen. Maar ze wilde wel graag het mooie glas-in-lood behouden. Ze was bang dat als er niet snel wat aan onderhoud gedaan zou worden, bewoners hun ramen zouden vervangen en dat vanwege kostenoverwegingen het glas-in-lood letterlijk zou sneuvelen.

Zij heeft het initiatief genomen om met VvE’s, de Deelgemeente en woningcorporatie Vestia te onderzoeken of onderhoud gezamenlijk kan worden gedaan. Daarover heeft zij uitvoerig contact gehad met Vestia, maar dat heeft niet geleid tot een gezamenlijke aanpak. Vestia zit nog in het stadium van de gebiedsontwikkeling van Bergpolder-Zuid (klik hier voor meer daarover) en Mirjam wilde vanwege begrijpelijke redenen niet meer wachten.

De afgevoerde oude ramen. Het glas bleek soms maar 2 mm dik te zijn! De oude ramen konden van beneden naar boven geopend worden, waarbij het touw het raam 'vasthield'. Mirjam heeft er nu voor gekozen dat de meeste ramen niet meer open kunnen. Ze had toch geen behoefte ze allemaal open te zetten en het scheelt zo in de kosten.

Het nieuwe glas is inmiddels naar boven gebracht.
Mirjam maakte de bewuste keuze haar ramen nu toch te vervangen. Ze vertelde:
Nu ik in december 2009 na het vernemen van een gerucht over sloopplannen van Vestia voor mijn woonblok, door de woordvoerdster van Vestia gerust ben gesteld dat daar zeker geen sprake van is, durf ik het aan om een forse investering in mijn appartement te doen.
De subsidieregeling voor isolatieglas loopt tot eind 2010, waardoor ik het ook graag snel wilde laten uitvoeren.
Deze investering levert me energiebesparing, wooncomfort, vermindering van straatgeluid, en waardevermeerdering van het appartement op, en d.m.v. voorzetramen voor het glas-in-lood kan de authentieke uitstraling van de woning bewaard blijven. Ik hou daarvan en het levert een bijdrage aan de buurt, want als het geplande schilderwerk is gedaan, ziet mijn appartement er weer verzorgd uit, maar wel met de charme van toen.
Als eigenaar heb je verantwoording voor de uitstraling van je woning, wie geen onderhoud pleegt werkt mee aan de verloedering van de buurt. Er is een oud gezegde: 'goed voorbeeld doet volgen', dus ik ben benieuwd!
Van enkel naar dubbel glas: het scheelt echt heel veel in wooncomfort.
Het is jammer dat het niet tot een gezamenlijke aanpak met Vestia heeft geleid, maar misschien heeft Mirjam's initiatief er (mede) voor gezorgd dat er een subsidie op isolatie van woningen kwam. Toen zij bij het bezoek van minister Vogelaar vroeg of er zo'n subsidie kon komen, werd daar positief op gereageerd. Zij heeft toen subsidieregels ingevoerd voor diverse vormen van isolatie van oudere woningen. Die subsidiemogelijkheid loopt tot eind 2010. Of het dan voortgezet wordt, hangt van de politiek na de verkiezingen af.
De glas-in-lood ramen blijven behouden. Er wordt een voorzetraam voor geplaatst, zodat er niet teveel warmteverlies is.

1 opmerking:

glasschade den haag zei

Mooie site en gaaf project. Hebben jullie al een goede glas leverancier?

Recente berichten