vrijdag 28 december 2012

Eudokiaplein en winkelcentrum officieel geopend

Op 8 december werden het vernieuwde Eudokiaplein en het winkelcentrum officieel geopend.

Aan de vernieuwing is een enquete vooraf gegaan en is een informatie-avond gehouden in mei dit jaar.

De toegang heeft een nieuw beeldmerk gekregen (foto boven). Mocht je het niet in de gaten hebben: de naam is ook veranderd van Eudokia passage in Winkelcentrum Eudokia.


De rode loper lag uit voor iedereen.

In het winkelcentrum was er een optreden van Joan.


Er was een loterij en deze dame viel in de prijzen. Zo was er onder andere 1 minuut gratis winkelen bij Albert Heijn. Vooraf even kijken waar je dan wat wilt halen, want het is een grote winkel en die minuut is snel om.

Gratis stevige boodschappentas van charmante dame(s). Graag terugkomen dus!

Ook was er gratis warme chocolademelk. Het was de dagen ervoor - voor het eerst dit jaar - erg koud geweest. Gelukkig was het vandaag mooi zonnig weer.

Nieuw is de handige lopende band - ook geschikt voor winkelwagentjes - van het winkelcentrum naar de parkeergarage.

Tijdens het optreden legde wijkregisseur Jacco Bakker de laatste hand aan de opening van het plein zelf.


Het winkelcentrum had van mij nog wel wat lichter gemogen. De winkels zelf zijn natuurlijk goed verlicht (je wilt tenslotte wel zien wat je koopt), maar de gang is nog steeds vrij donker. Doe wat aan 'slimme' verlichting en zet er bijvoorbeeld plaatselijk lichtkoepels in!

De openingsspeech van Erik Michielsen, de voorzitter van de winkeliersvereniging. Trots op en blij met het gerenoveerde winkelcentrum.

Waarna portefeuillehouder Nils Berndsen het stokje overnam. Ook hij was blij met het nieuwe plein en winkelcentrum en bedankte iedereen voor de medewerking. Met name de bewoners en anderen die hadden meegedacht over de herinrichting van het plein. Hij hoopt dat het plein een meer sociale functie in de wijk(en) krijgt.En dan de officiële knip voor het binnengebeuren.

Voor buiten werden sterretjes afgestoken om het nieuwe plein te dopen.

Met hulp van klein en groot.Leuk die fantasie van kinderen: je kunt overal speelgoed in zien, dus de uitgebrande sterretjes werden degens.

Hier werd gewerkt aan het nieuwe Eudokiaplein.

Het oude plein (foto boven) werd stenig, kaal en nietserig gevonden.

Het nieuwe plein ziet er een stuk leuker, groener en meer besloten uit.

Het schaakveld is weer terug.

De zigzag hoek waarin de banken voorheen stonden (foto boven) en waarom op de informatie-avond was gevraagd, heeft het niet gehaald. Wel zijn er meer banken gekomen, zijn banken tegenover elkaar gezet en kun je ook op de muurtjes zitten.

Zij geniet op haar manier van het plein, maar bepaald niet iedereen is gecharmeerd van de 'vliegende ratten'. Misschien nog een leuke cartoon op de straat laten maken met een verbod om duiven te voeren?

Zelfs al was het fris: met een bekertje warme chocolademelk genietend van het nieuwe plein.

De pleinmeermin van Chris Ripken is gebleven. Ook de fontein is er nog steeds, alleen stond daar nu tijdelijk een grote kerstboom overheen. Dus kinderen kunnen straks weer lekker met water knoeien.

Ook op verzoek teruggekomen, maar wel een nieuwe klok.

Er is veel groen gekomen. Onder andere kruiden die lekker ruiken en smaken. En nieuwe bomen; de oude zijn gebleven. De groenblijver die Nils had gereserveerd, bleek een andere bestemming te hebben gekregen.

Zo snel voelden mensen zich, op deze zonnige maar ook frisse dag, thuis op het plein.

Het plein ziet er leuk uit. Het is veel beslotener geworden. Nu oogt het nog behoorlijk kaal, omdat de plantjes nog een jaartje nodig hebben en de struiken en bomen wat langer. Als er in de plint naast het deelgemeentekantoor of vanuit station Bergweg nog wat horeca komt, kan het echt een andere functie krijgen.

Recente berichten