In dit bericht aandacht voor groen in Bergpolder en omstreken: de Verborgen Tuinen-dagen, geveltuinen bij de PWS-blokken en plantenbakken aan het Spoorpunt.
Op 9 en 10 juni dit jaar vonden de Verborgen Tuinen-dagen plaats. Een Rotterdam breed initiatief: dit jaar kon je maar liefst 91 tuinen bezoeken. In Bergpolder deed dit jaar één tuin mee, maar over de grens in Noord meer. Hier een impressie van vier verborgen tuinen.
Tuin Bloembinderij Geschikt
Deze tuin ligt achter Bloembinderij Geschikt aan de Bergselaan. Een aantal buren hebben hun tuinen gecombineerd tot één grote tuin.
Doordat de tuin meer volume heeft, is het ook geen probleem dat er grote bomen staan. In een enkele tuin zou dat misschien teveel schaduw geven; nu is er altijd wel een plekje in de zon te vinden.
Het 'handelsmerk' van Tanja Hermans van Geschikt is mozaïek en dat is in de vorm van deze bijzondere bank in de tuin terug te vinden.
Mooie klaprozen.
Het is opmerkelijk hoe rustig het in de tuin is. Hemelsbreed ligt het niet ver van de snelweg en Schieweg, maar je merkt daar weinig van.
Tuin Peter de Wilde - Liskwartier
Een mooie en charmante tuin, ook aan de Bergselaan.
Een tuin waar je niet vanuit één punt alles kunt overzien. Je moet een wandelingetje maken en dat maakt het juist spannend.
Leuke plantencombinaties in de border.
Knoppen van een sierui. Ze doen mij denken aan torentjes van kastelen in sprookjes.
Mooi hoe in deze tuin natuur en kunst elkaar aanvullen.
Hofje van der Meijdestraat - Blijdorp
Ook hier hebben een aantal buren hun tuinen gecombineerd. Niet in de vorm zoals bij Geschikt. Hier zijn nog wel tuingrenzen, maar de tuinen lopen toch vloeiend in elkaar over. En er is een paadje waarlangs je door de tuinen kunt laveren.
Hosta en vrouwenmantel.
Een prachtige hosta die amper last heeft van slakkenvraat. Hoe doet ze het toch? Haar methode: in 1liter water heel veel knoflook koken. Dat mengsel lengt ze aan met water en daarmee bespuit ze de hosta regelmatig.
Het hofje combineert tuinen met strakke en vloeiende lijnen. Van meer formeel tot romantisch: dat kan goed als je zoveel ruimte hebt.
Prachtige sieruien.
Het is niet moeilijk je in deze tuin thuis te voelen. Met een kopje thee. En als de poezen dan ook nog eens kopjes komen geven...
Schoonoordtuin - Oude Noorden
In deze grote tuin aan de Schoonoordstraat (die ik eerder had gefotografeerd) zijn er geen grenzen.
Het is een heel afwisselende tuin. De eerste foto van dit bericht is ook gemaakt in de Schoonoordtuin.
Zo'n grote tuin vraagt veel en regelmatig onderhoud: iedereen moet zijn steentje bijdragen.
Voor meer informatie over dit leuke jaarlijkse evenement klik hier.
GEVELTUINEN PWS-BLOKKEN
Onlangs zijn de PWS-blokken voorzien van nieuwe geveltuintjes. Er is traliewerk geplaatst waardoor klimplanten kunnen groeien. Het ziet er nu nog wat iel (en 'gevangen') uit, maar met wat goede zorg wordt het vast mooi.
Ook de bestaande geveltuinen hebben een extra onderhoudsbeurt gehad.
Bij een paar bomen zijn zonnebloemen geplaatst. Helaas hebben vandalen de top uit deze Ginkgo (Japanse notenboom) gesloopt.
Het is de laatste weken erg warm geweest, dus vergeet vooral niet vaak water te geven. Regelmatig onderhoud en water geven zijn de toverwoorden, maar wie zorgt ervoor?
De natuur blijft zijn eigen plantjes verspreiden.
Plantenbakken aan het Spoorpunt
Chris Ripken heeft de 'volière' verrijkt met plantenbakken.
Daarin veel klimplanten die snel bezit mogen nemen van het gebouw.
Chris' imitatie van een dorstige plant: hij gaat nu dagelijks met een kar vol gieters de planten water geven. Mede vanwege vakantie zou hij hulp uit de buurt om de planten te bewateren zeer op prijs stellen. Wie helpt hem?
De aankleding van het Spoorpunt valt mooi samen met het groen op het Insulindeplein. De bomen en struiken daar krijgen langzamerhand volume en maken het een geheel.