zaterdag 2 januari 2010

Satilmis Subase: vrijwilliger bij Wilskracht Werkt

In een aantal berichten is de naam van stichting Wilskracht Werkt gevallen. Een organisatie die vrijwilligers werft voor allerlei activiteiten in Rotterdam. Dezelfde organisatie die Buurtcentrum Bergpolder beheert. Satilmis Subase (1960) is part-time beheerder van het Buurtcentrum namens Wilskracht Werkt.

Omdat hij ook nog eens in Bergpolder woont, heb ik hem geïnterviewd. Om te horen waarom hij vrijwilliger is geworden en om hem beter te leren kennen.

Samen aan het werk met Jennifer Long, ook één van de bijna 90 vrijwilligers van Wilskracht Werkt, bij het Sintfeest op 4 december.

Satilmis is 23 jaar geleden in Nederland komen wonen. Voor die tijd woonde hij in Ankara, Turkije. Daar werkte hij als ambtenaar op een ministerie voor de afdeling personeelszaken. Hij heeft een universitair diploma in wat tegenwoordig ‘human resource management’ heet. Hij is naar Nederland geëmigreerd en daar getrouwd met zijn toen al in Nederland wonende vrouw. Zij hebben samen vier kinderen. Vijf jaar geleden zijn ze gescheiden. Zij heeft de zorg over de twee oudste kinderen, hij over de twee jongste.

De jongste van de familie Subase.

Hij heeft samen met een paar anderen een drietal jaren een Turkse krant in Nederland verzorgd. Deze gratis krant kwam uit in de grote steden in een oplage van 5.000 stuks. Toen hij ermee stopte, zakte de krant helaas als een kaartenhuis in elkaar: niemand wilde zijn werk overnemen en de anderen zijn er toen ook mee gestopt. Daarnaast is hij tweede voorzitter van Millî Görüs geweest.

Toen hij hier kwam wonen, heeft hij een cursus Nederlands gevolgd. Dat heeft hij niet zo ver afgemaakt als hij achteraf had gewild. Ook een aanbod om in Nederland verder te studeren, heeft hij destijds afgeslagen. Daardoor spreekt hij nog steeds moeizaam Nederlands. Als dan ook zijn diploma hier niet erkend wordt, is het niet makkelijk om gekwalificeerd werk te vinden.
In dat verband had hij een mooi voorbeeld: hij wilde zich in laten schrijven bij een uitzendburo en verscheen daar in een net pak en toonde zijn diploma. Ze wilden hem niet inschrijven. Een week later trok hij oude werkkleding aan en repte niet van een diploma. Nu wilde ze hem wel inschrijven: ze hadden werk voor hem in de tuinbouw.

Het is een kwestie van 12 ambachten 13 ongelukken geworden. In de kassen gewerkt, tuinier geweest, bijna vijf jaar een shoarmazaak gehad en tenslotte in de bouw gewerkt. Daar ging het mis: hij viel van grote hoogte en heeft daarbij zijn schouder zo gebroken dat hij in de WAO belandde. Dat was 2001. De jaren daarna heeft hij als huisman voor zijn kinderen gezorgd.

Samen met dochter aan de slag in het Buurtcentrum.

Hij vond het een steeds groter probleem worden dat hij zo weinig wist van Nederland, de gewoontes hier en van de taal. Zoals hij zei: ‘Ik heb twee grote fouten gemaakt in mijn leven: de emigratie naar Nederland en het teveel gericht zijn gebleven op Turkse lotgenoten en het leven zoals ik dat had in Turkije.’
Zijn kinderen spreken en schrijven vloeiend Nederlands. Hij kon niet achterblijven en is daarom dit jaar een inburgeringscursus gaan volgen. Voor remigratie had hij destijds geen geld.

Op de officiële opening van het Buurtcentrum in september maakte hij kennis met Wil Roode, de initiator en manager van Wilskracht Werkt. Zij op zoek naar vrijwilligers, hij op zoek naar nieuwe contacten die hem meer van Nederland leren en van de taal. Nu is hij als vrijwilliger beheerder van het Buurtcentrum op woensdagen en vrijdagen en misschien als de inburgeringscursus is afgelopen, wil hij het aantal dagen uitbreiden.

Satilmis woont graag in Noord. Hij kent Rotterdam West en Zuid, maar Noord met de Zwart Janstraat, het Eudokiaplein en sinds kort Buurtcentrum Bergpolder spreken hem meer aan.

Ga eens bij het Buurtcentrum langs. Hij zorgt voor gastvrijheid, koffie, thee en een gezellig gesprek. En leer hem iedere keer een nieuw Nederlands woord. Hij wordt graag ingeburgerd!


Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken, zit je je thuis achter de geraniums te vervelen, voel je je eenzaam, zoek je leuk vrijwilligerswerk of wil je net als Satilmis iets leren of nieuwe contacten opdoen? Neem contact op met Wil Roode van Wilskracht Werkt. Zij heet je meer dan welkom. Voor meer informatie over Wilskracht Werkt klik hier.
Of stuur Wil direct een mailtje: wil@wilskrachtwerkt.nl

Links Wil Roode van Wilskracht Werkt samen met vrijwilliger Harun.

Geen opmerkingen:

Recente berichten