maandag 28 december 2009

Schaken in het Buurtcentrum door Schaaksoos De Provenier

Op 16 januari a.s. wordt in het Buurtcentrum een schaaksimultaan gehouden. Kun je schaken? Een mooi moment om de hersencellen weer eens te oefenen. Nog nooit geschaakt? Kom het leren. De schaaksimultaan wordt verzorgd door 'Schaaksoos De Provenier'. Onderaan dit bericht kun je lezen hoe je je voor het schaken op kunt geven.

Om je alvast enthousiast te maken voor de schaaksimultaan volgt hier een reportage van de Schaaksoos.

Peter Nederhand, die al jarenlang de Schaaksoos leidt, heet iedereen van harte welkom. De Schaaksoos komt iedere vrijdagmiddag bijeen en geeft op donderdagochtenden cursus.


Er komt een hele administratie bij kijken. Er wordt vier keer gespeeld met een andere tegenspeler. Dus moet dat wel 'even' worden uitgezocht en bijgehouden.

'Schaad tegen Vijverberg, Snoek tegen Hofstede.'

De schaakstukken worden opgesteld.

De schaakklok wordt opgewonden.


Beginspel.

Geen zichtbare psychologische oorlogvoering zoals in de voormalige tweekampen tussen Karpov en Kasparov. Het is ook gewoon een sociaal gebeuren.

Goed bezet kampioenschap. De Schaaksoos telt zo'n 30 leden, merendeels mannen maar ook een paar vrouwen. Niet alleen uit Nederland: ook Engeland, Kazachstan en de Molukken zijn vertegenwoordigd.

Het is een kleine wereld: op de Schaaksoos kwam ik Bernard Northan tegen, een kennis uit mijn vorige werkkring, die ik al jaren niet meer had gezien.Klaar voor de volgende zet gaat de hand naar het bord. Maar toch nog enige twijfel en de zet wordt aangehouden.

Om de speeltijd enigszins binnen de perken te houden, wordt gebruik gemaakt van een klok. Na elke zet wordt die met een druk op de knop uitgeklokt.

Zo kun je de koning ook beschermen!

Op 18 december was er een speciale gezellige dag: er waren allerlei lekkere hapjes, erwtensoep, koffie en thee.

Tijdens de soep wordt nog even doorgepraat over de eerste partijen.


De administratie moet goed worden bijgehouden, dus wordt de erwtensoep even tussen de bedrijven door genuttigd. Van elke partij wordt bijgehouden wie heeft gewonnen.


Op deze standaard is te lezen wie sinds de oprichting van de Schaaksoos in 2002 clubkampioen is geweest.

De stukken worden weer teruggezet.Prachtig om te zien hoe ieder zich op zijn of haar wijze aan het concentreren is. Het brein wordt gekraakt.

Bij de schaaksimultaan in het Buurtcentrum zul je spelen tegen schaakmeesters Peter Nederhand of Michael Siebel (foto boven).
Een schouderklopje ter bemoediging.

Voor meer informatie over de Schaaksoos klik hier.

Opgeven dus voor de schaaksimultaan! Klik op het volgende mailadres om je op te geven buurtcentrum@bergpolderweb.nl

Geen opmerkingen:

Recente berichten