vrijdag 2 november 2012

Geveltuinen in de kou

Inmiddels een gouwe ouwe in Bergpolder Krachtwijk: de Geveltuinendag. Ook dit jaar konden bewoners van Bergpolder en Liskwartier plantjes ophalen bij het Buurtcentrum. En terecht voor tuinieradvies.


Dit jaar met als thema 'sterke planten voor een koude winter'. Een toepasselijk thema. Dit jaar kwamen veel tuinplanten, struiken en bomen door het warme begin vroegtijdig in blad of bloei. Om vervolgens afgestraft te worden door een paar weken behoorlijke vrieskou. Veel planten hebben dat niet overleefd en fruittelers klaagden steen en been over de slechte oogst.

Aardige ingerichte geveltuin van het Buurtcentrum? Het achterste deel wel; de planten aan de voorzijde waren bestemd om mee te nemen.


Door de vrijwilligsters van de Geveltuinengroep werd bijgehouden wie kwam.

Kennen wij elkaar niet? Wel van gezicht, niet van naam, dus even voorstellen.


Ook in de herfst, winter en het vroege voorjaar valt er te genieten in de tuin. Geen bloemen, wel mooie bladstructuren en patronen.Naast het vergroenen van de wijk is ook het sociale contact vergroten doelstelling. En dat gebeurt automatisch.


De temperatuur afgelopen zaterdag paste goed bij sterke winterplanten: het was behoorlijk fris. Koffie bracht wat verwarming.


Viooltjes houden het vaak opmerkelijk lang uit in de kou.

'Groene' opbouwwerkster Liesbeth van Wifferen zorgde voor tuinadvies.

Omdat Liesbeth mogelijk volgend jaar de Geveltuingroep niet meer kan ondersteunen, hebben de vrijwilligsters overzichten gemaakt welke plant het beste gepoot kan worden in een bepaalde geveltuin. De ligging (noord, oost, zuid, west) is van groot belang. De afgebeelde planten zijn planten die behoorlijk tegen droge grond kunnen. Alleen als er echt geen regen in de grond komt, is watergeven nodig: dat is regelmatig een keer en in warme perioden wat meer. 

Weer eens wat anders: klimop als struik. Geen problemen met woekeren langs de gevels. En zie de leuke bloemen en zaaddozen die er aan komen.Klokjesbloemen kunnen ook aardig woekeren, maar zijn makkelijk in toom te houden.

Zij haalde ook planten voor haar buren op.

Tanja van Bloembinderij Geschikt (rechts op de foto) is ook al jaren bij de geveltuinendagen betrokken.


Het mobieltje trekt haar toch iets meer dan tuinplanten.

Elkaar ontmoeten, koffie en thee drinken en bijpraten.
Zelf gekweekte stokrozen werden nog snel even thuis opgepikt om uit te delen.En nog steeds die administratie... Voor het goede doel! Heb je vragen aan de Geveltuinengroep of wil je meehelpen: geveltuinendag@gmail.com.

Het was rustiger dan andere jaren. Mogelijk door de eerste echt koude dag sinds tijden.

Het is te hopen dat voor de vergroening van de wijk de geveltuinendagen ook de komende jaren georganiseerd blijven worden. De financiële ondersteuning van Bergpolder als krachtwijk valt namelijk eind dit jaar weg. De deelgemeente maakt zich sterk voor groen in Noord, dus mogen we er op rekenen dat de geveltuinen niet in de kou komen te staan?

Recente berichten