In het kader van Noord Sport (zie het vorige blogbericht) werd ook een Denksportdag georganiseerd. Die werd gehouden in het atrium van Humanitas Bergweg.
De Denksportdag werd geopend door Jan Ming: hij introduceerde Erasmus. Toepasselijker kan het niet als groot denker en één van de pioniers van het humanisme.
'Ik ben even van mijn voetstuk gehaald bij de Laurenskerk', aldus Erasmus. Vandaar dat bronsgroene. Ook hij heette iedereen welkom en vertelde wat hij als groot denker voor de wereld had betekend. Hij las voor uit de stripversie van zijn leven.
Bij een bezoek van Erasmus ontbreken natuurlijk niet andere BN'ers als portefeulliehouder Nils Berndsen en D66 Tweede Kamerlid Wouter Koolmees.
De 'groot-organisator' van de Denksportdag: Peter Nederhand van Schaaksoos de Provenier. Net zo'n markante kop als Erasmus!
Nils zei erg blij te zijn met alle activiteiten die vanuit Noord Sport! werden georganiseerd. Met dank aan alle vrijwilligers die deze dag en de andere sportevenementen mogelijk maakten (en de deelgemeente voor financiële ondersteuning).
André Jager, o.a. directeur van Humanitas Bergweg, werd bedankt voor het beschikbaar stellen van het atrium. Brengt meteen wat extra leven in de brouwerij bij Humanitas. De bewoners leken het wel leuk te vinden.
Caroline van der Esch, voorzitter van bridgedistrict Rotterdam, sprak haar grote waardering uit voor het organiseren van dit evenement.
Als echte aftrap mochten Nils en Wouter een zet doen. Wouter stelde de hulp op prijs.
Schaakmat na twee zetten? Nee, er moest nu echt gespeeld gaan worden.
Nou ja, sommigen wilden eerst nog een staatsieportret met Erasmus.
Nee joh, je moet de voorkant van het stripboek over Erasmus laten zien.
De dames die Erasmus flankeren zijn van de scrabblevereniging. Stiekem in zijn 'Lof der zotheid' zoekend naar een woord met de hoogste woordwaarde?
Ook Wouter Koolmees kon de verleiding niet weerstaan om met hem op de foto te gaan.
Om te beginnen met de moeder der denksporten: schaken.
Voorbereiding op hoe dadelijk voormalig wereldrecordhouder simultaanschaken Adri Helfrich te verslaan?
Nils en Adri verdiept in het spel.
Tijd om de koningin in te zetten.
Elke zet wordt bijgehouden.
Bakken Wouter van Welzen en Tom Warnik er wat van?
Met je voeten op een schaakbord staan. Doodzonde!
Tom Warnik, wijkservicemedewerker van de deelgemeente, vult de uitslag van zijn partij in. Hij doet dat graag: hij heeft zojuist gewonnen van Adri.
Die hersens zijn natuurlijk ook zwaar van het gepeins, dus is extra steun onontbeerlijk. Prachtig om te zien hoe handen bij het denksporten helpen. Let er maar eens op bij de volgende foto's.
Bij zijn nationaal record in 2001 had Adri per zet 4 seconden de tijd. Vandaag nam hij er de tijd voor.
Ook Nils zal zijn partij winnen.
Voor een nationaal record kwam deze dag niet in aanmerking.
De schaakhoek in het atrium.
Gerard Kastelein speelde een 'inloop-simultaan'.
Was de koffie te heet? Zo vroeg in het spel kan hij nog geen fatale fout hebben gemaakt.
Bridgen, schaken, ze is van alle markten thuis.
Gezellig tijdverdrijf voor de één, bloedserieuze bezigheid voor de ander.
Daar is ze weer. Jong geleerd...
Het is mooi wel lunchtijd.
Wat heeft haar partner in handen?
Zelfs officiële caps.
Op verzoek van de organisatie om een foto-expositie over denksport te maken, had ik negen affiches op groot formaat ontworpen (en het merendeel van de foto's daarvoor gemaakt). Een paar van die affiches zijn in dit bericht te zien, zoals hierboven.
Mahjong: een Chinees spel.
Deze dame had ik een paar weken eerder ontmoet bij een bridge-drive. Het leek haar leuk vandaag wat te leren van mahjong. Plezier genoeg!
Toen ik voor het affiche foto's kwam maken, heeft Zeger de Jong (tweede van links; ergens rond plek 170 op de wereldranglijst Mahjong) een poging gedaan mij wat bij te brengen over mahjong. Ik vond het ingewikkeld.
Nog een denksport: Go.
Bij velen onbekend, dus eerst een korte introductie.
Stenen die er uitzien als pepermuntjes.
De wanhoop lijkt nabij, maar dat is het niet: gewoon haar houding bij nadenken en opletten.
Gefeliciteerd. Gewonnen of gewoon beleefd?
In de middag speelde simultaandammer Piet Hofstee.
Tom (rechts) wilde opnieuw winnen.
En ook hier worden de posities bijgehouden. Serieuze mensen die denksporters.
Hoewel er ook wel gezellig gekletst werd.
Klein van postuur, groot dambord.
Jan Ming bezette al die tijd de balie.
In het atrium was ook een kleine kunstexpositie van werk geïnspireerd door denksport.
De dames spelen drie op een rij.
Ook gewoon even gezellig kletsen.
Nils kwam nog even zijn best doen bij het scrabble.
De twee dames van scrabble vereniging De Klinkers waren lekker fanatiek. 'Nee, het woord wordt alleen geaccepteerd als het in de officiële Van Dale staat.' Niet de Dikke dus.
Ik heb de dames nog een beetje op stang gejaagd door wordfeud als moderne scrabble te noemen. Dat is het in hun ogen natuurlijk niet. Alleen 'zo recht in de leer', dan zou ik alleen met houten fiches willen spelen, niet van die goedkope kunststoffen. 'Dat ligt aan Mattel!' (de fabrikant).
En Nils was nog steeds aan het denken.
En er was een quiz.
Zij stelde de vragen.
Geheugentraining: het antwoord ligt op het puntje van mijn tong...
De Triviant-tafel was vooral gezellig.
Onder de bezielende leiding van Albert Steenhorst.
Adri Helfrich hield aan het eind van de middag een interessante lezing over simultaanschaken. Hij is nationaal recordhouder simultaanschaken sinds 2001.
Ik dacht dat simultaanschaken een kwestie was van beginnen en kijken hoever je komt. Vergeet dat maar. Het is namelijk gebonden aan allerlei regels: binnen 24 uur, een X-aantal pauzes en heel belangrijk: je moet minstens 80% van de partijen winnen. Het is dus pure topsport als je 740 partijen in een dag kunt spelen en een nieuw record binnenhaalt!
Hij had berekend dat hij 4 seconden tijd had per zet, inclusief naar het volgende bord lopen, zijn tegenspeler zijn/haar zet laten doen, nadenken en dan zelf een zet doen. Omgerekend heeft hij de dag van zijn laatste record bijna 40 km gelopen. Een intrigerend, leerzaam en (zelfs na al die jaren) met enthousiasme gebracht verhaal.