vrijdag 4 mei 2012

De Calandtroep: buiten spelen, leren en lol hebben


Je al eens afgevraagd wat dat voor een schip is dat daar ligt in het Noorderkanaal? De Odysseus is een voormalig binnenvaartschip en al sinds lange tijd het varende onderkomen van de Calandtroep, een scoutinggroep. 


Een groot deel van de activiteiten van deze welpen- en zeeverkennersgroep speelt zich tijdens het vaarseizoen op of om het water af.

Troepleider Peter van Eijnsbergen had me uitgenodigd om naar hun nieuwe kraan te komen kijken en zo meteen eens kennis te maken met de Calandtroep. 

Peter liet de werking zien van de nieuwe vlettenkraan (zie onder). Met deze gecertificeerde(!) kraan kunnen de vletten, de zeilbootjes, op het dek van de Odysseus worden gehesen. Daarnaast is de keuken verbouwd en zijn nieuwe watervaten gelast.


De Odysseus ligt een deel van het jaar bij het groepshuis (op de achtergrond op de foto boven) aan Noorderkanaalweg 26. 

De gulle sponsoren van de vlettenkraan. Ere wie ere toekomt.


In de machinekamer ruikt het heerlijk naar olie.


Het stuurwiel.

Een deel van de leiding houdt zich voornamelijk bezig met de techniek en het onderhoud. Een kostbare en tijdrovende zaak.

Ieder schip dat langer is dan 20 meter wordt eens in de paar jaar officieel gecontroleerd, noem het maar een APK-keuring. Ook scouting ontkomt niet aan deze regels. Hoewel de vlettenkraan op zich nog in orde was, werd het tijd voor vervanging. De kans was aanwezig dat hij bij de volgende controle afgekeurd zou worden. En zeker als je met jeugdactiviteiten bezig bent, staat veiligheid voorop.

Claustrofobie hoef je alleen maar in de machinekamer te krijgen.


Op 21 april startte het vaarseizoen weer en werden de vletten nagekeken en vaarklaar gemaakt. Naast het nakijken is er jaarlijks aardig wat onderhoud nodig: teer schrapen van de bootjes en opnieuw teren, riemen schuren en vernissen.

Mocht je denken dat het alleen werken aan de boten is, dan vergis je je. Om eens wat op te sommen uit het programma: touwbruggen maken, hutten bouwen, stokbrood bakken, fikkie stoken (kampvuur!), lekker experimenteren (lege fles wegschieten met luchtdruk), raket bouwen, tuinieren, papier maken en een tocht met opdrachten.

En natuurlijk gewoon lekker buiten en op het water zijn.

De Calandtroep bestaat op dit moment uit 6 welpen, jongens van 7 t/m 11 jaar, en 11 verkenners van 11 t/m 16 jaar. Daarnaast is er 10 m/v leiding.
De groep komt iedere zaterdag bij elkaar: voor de welpen van 10 tot 12 uur en voor de verkenners van 13.30 tot 17.30 uur.

'Skip'.

Touw vlechten en allerlei soorten knopen leren leggen. Het is al sinds de oprichting van scouting gemeengoed.


Hoe was het ook alweer? Meer dan 40 jaar geleden 'zat ik ook op de welpen en verkenners'. Voor knopen leggen had ik helaas weinig aanleg: sommige heb ik later opnieuw geleerd omdat ik ze nodig had.


Bij al mijn omzwervingen in de wijken als stadsfotograaf is het mij de afgelopen jaren opgevallen hoe weinig kinderen buiten spelen. Misschien is buiten niet meer spannend genoeg? Is de concurrentie van computerspelletjes en internet te groot? De activiteiten van deze troep lijken mij spannend genoeg, je leert wat en je bent lekker buiten en op het water bezig.

Je zult inmiddels begrepen hebben dat de Calandtroep wel wat nieuw bloed kan gebruiken!





En wat als je ouder bent dan 16 jaar? Geen nood: je kunt dan altijd in de leiding van de Calandtroep komen en zo van scouting deel uit blijven maken.

Skip: nog steeds met (onafscheidelijk?) lepeltje.

Het groepshuis binnen. Ook in de winter gaan de activiteiten gewoon door: touw trekken (op het ijs!), ijshockey en estafettes, waarbij je dan natuurlijk goed moet weten te schatten hoever je doorglijdt bij het keerpunt en het overdragen van het stokje.


Dassen van allerlei troepen waar de Calandtroep contact mee heeft gehad. Sommige zijn al meer dan 60 jaar oud.

Deze das van de Calandtroep heeft een wasbeurtje nodig.

Er wordt jaarlijks een zomerkamp gehouden: voor de verkenners van 14 t/m 22 juli bij het eiland van Maurik (Wijk bij Duurstede) en voor de welpen van 11 t/m 17 augustus bij Roosendaal.

Peter van Eijnsbergen: enthousiast en 'begeisterd' voor zijn welpen en verkenners. Het is een arbeids- en tijdsintensieve troep door al het onderhoud aan schip en bootjes. En kostbaar: gelukkig hebben ze voor het merendeel van de kosten sponsors kunnen vinden. De uitgebreide leiding wordt nog bijgestaan door een aantal actieve ouders.

Voor de contributie hoef je het niet te laten: € 6 per maand voor welpen en € 10 voor verkenners. Wat kun je daar tegenwoordig nog voor doen? En is de hoogte van de de contributie echt een probleem, ga dan eens praten met Peter van Eijnsbergen.


Boven de werkplaats, onder het magazijn.


Onderhoudsschema.


Wil je meer weten over de Calandtroep, kijk op de website www.calandtroep.nl en neem contact op met Peter van Eijnsbergen via eynsberg@xs4all.nl.

Of ga gewoon eens kijken op een zaterdag: in het echt is het nog veel leuker want wat is er lekkerder dan op het water te spelen, te leren en lol te hebben.

Recente berichten