woensdag 14 december 2011

Buurtbuddie: boodschappendienst om buurtbewoners te helpen


Gisteren was de officiële start van een nieuw initiatief in Noord: de Buurtbuddie boodschappendienst.
Uit het persbericht (cursieve tekst):
Ahmed Harika, portefeuillehouder voor Welzijn en Zorg van de deelgemeente Noord, zal als buurtbuddie samen met een bewoner boodschappen gaan doen. In gesprekken met bewoners blijkt dat er tal van bewoners zijn die beperkingen ervaren bij het zelfstandig boodschappen doen. Familie en vrienden zijn niet altijd in de buurt of doen al heel veel. Deelgemeente Noord vindt het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen en dat er als daarbij beperkingen zijn, deze waar mogelijk worden weggenomen.

Gastvrij onthaald bij de eerste bewoner die ondersteund gaat worden door een buurtbuddie.
Zij woont al lang op zichzelf en heeft altijd voor haar zieke moeder gezorgd. Vroeger woonden ze - tot het bombardement - aan de Scheepsmakershaven. Daarna zijn ze in Noord komen wonen. Ze is inmiddels 80 jaar oud en woont hier nog steeds met plezier.
Ahmed Harika was 'dagbuddie'.

In deze nieuwe dienst, die de Buurtbuddie gaat heten, gaan bewoners samen met medebewoners boodschappen doen en als het niet anders kan,dan worden de boodschappen gehaald. De dienst wordt ontwikkeld door vrijwilligersorganisatie Wilskracht Werkt. Er zal worden samengewerkt met de thuiszorgorganisaties, wijkverpleging en welzijnsorganisaties.
De Buurtbuddie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Deelgemeente Noord. De dienst start in Blijdorp en de Provenierswijk en de bedoeling is dat de dienst in de loop van de tijd beschikbaar komt voor heel de deelgemeente.

Wil Roode van Wilskracht Werkt: altijd bezig en met een tomeloze energie.

De klanten worden ondere andere aangemeld via Zichtbare Schakels. Deze organisatie bestaat uit enthousiaste wijkverpleegkundigen, die alles oppakken wat niet in de reguliere zorg past. Wat - zoals het in vaktermen heet - 'niet geïndiceerd' is. Mariëlle Bolink (foto boven) is zo'n wijkverpleegkundige. Zij werkt voor Laurens Wonen en is gedetacheerd bij Zichtbare Schakels. Zij meldde deze bewoner aan, omdat ze zag dat het voor haar steeds lastiger werd boodschappen te doen.

Voor haar is het ideaal dat ze een buurtbuddie krijgt. Om gezamenlijk boodschappen te doen, voor het contact en om de boodschappentas naar boven te sjouwen. Want de trap naar buiten is hoog en akelig steil en ook binnen moet ze nog eens zo'n trap passeren. Daar is ze niet zo lang geleden van afgevallen en heeft daardoor last van haar heup. Een helpende hand is haast noodzaak! De buurtbuddie houdt meteen een oogje op hoe het met haar gaat en of ze misschien extra hulp nodig heeft.
Je kunt wel willen dat ouderen op zichzelf blijven wonen, maar dan moet je dat ook faciliteren. Daarvoor worden woonservicegebieden (ook woonzorgzones genoemd) in het leven geroepen: een wijk waarin ouderen zo lang mogelijk in hun bestaande woning blijven zitten. Het bejaardenhuis in zijn oude vorm - als het nog bestaat - wordt daarmee overbodig. Alleen als mensen teveel geestelijke en lichamelijke zorg nodig hebben, worden ze opgenomen. In dat woonservicegebied zijn dan bepaalde faciliteiten aanwezig voor ouderen en andere zorgbehoeftigen. De buurtbuddie past daar prachtig in.


Ahmed wilde stiekem al even kijken.
Het logo van de boodschappendienst wordt door bewoner en buddie onthuld.
Door gezamenlijk boodschappen te doen, haalt de buurtbuddie de medebewoner uit een isolement. Er is veel verborgen eenzaamheid in de wijken en op deze manier is er meteen een natuurlijk contact.
Ricardo Balkhoven, beleidsmedewerker Woonservicegebieden van de deelgemeente, heeft aan Wil Roode en Martin Meekes van Wilskracht Werkt gevraagd een projectplan te maken voor een boodschappendienst. Zij hebben dit meteen opgepikt en hebben binnen een paar maanden de organisatie van de grond getild. Zo is de Buurtbuddie ontstaan. Het wordt vanuit Buurtcentrum Bergpolder georganiseerd.
Inmiddels hebben zich 11 bewoners gemeld die hulp bij het boodschappen doen hard kunnen gebruiken en hebben zich 13 buurtbuddies gemeld! Een mooi resultaat in zo'n korte tijd. Pluim voor Wilskracht Werkt en voor de deelgemeente!
Wil je meer over dit project weten, ken je iemand die met een buurtbuddie geholpen kan worden of wil je jezelf aanmelden als buddie, dan kun je contact opnemen met Martin Mekes van Wilskracht Werkt: 06 12 53 55 57 of stuur een mailtje naar
info@wilskrachtwerkt.nl

Geen opmerkingen:

Recente berichten