donderdag 18 juni 2009

MJOB voor VvE: pure noodzaak


MJOB? VvE? Geheimtaal? Het staat voor meerjarenonderhoudsbegroting. En die heb je hard nodig als Vereniging van Eigenaren.

In het kader van Bergpolder krachtwijk wordt door de Deelgemeente Noord in samenwerking met Urbannerdam het activeren van VvE's gestimuleerd.


Onder huiseigenaren in Bergpolder is een brochure verspreid. Daarin wordt o.a. toegelicht waarom het belangrijk is een actieve VvE te hebben. Je kunt nl. opeens geconfronteerd worden met kosten van duizenden euro's.Stel dat er wat met de gevel van jouw huis en dat van de bovenbuurman aan de hand is. Hij moet bijv. opnieuw gevoegd worden, want de muur begint water door te laten. Moeten jij en je buurman mogelijk een paar duizend euro neertellen! Mogelijk denkt je bovenbuurman zelfs: ik heb er geen last van, laat hem/haar maar betalen.

Het is dus belangrijk om geld te sparen voor toekomstig onderhoud. Om een idee te krijgen hoeveel je dan moet reserveren, heb je zo'n meerjarenonderhoudsbegroting nodig. Om die te maken heb je wel technisch en financieel inzicht nodig.


Letterlijk gaan we het dak op voor de (technische) opname voor de MJOB. En kunnen we meteen genieten van het vergezicht op de wijk.


Heleen Zwebe wordt geïnterviewd door Cineac Noord. Zij vertelt dat VvE's bij hen terecht kunnen voor een gratis MJOB. Die kost toch al snel honderden euro's, dus neem snel contact met Heleen op, want het aantal gratis MJOB's is beperkt.
Het dak wordt geïnspecteerd door inspecteur Jacco Wieriks van Expex.


Een woud van schoorstenen, pijpen en kozijnen. Het bitumen dak was volgens de opzichter nog in orde. Dat is mooi, want vervanging gaat aardig in de papieren lopen.
Nu niet denken: 'dan hoeven we niets te sparen'. Want zo'n bitumen dak gaat 15 tot 20 jaar mee en misschien is dit dak over 5 jaar aan vervanging toe. Kun je beter nu maandelijks geld gaan reserveren.
Mirjam, hier geïnterviewd door Cineac Noord, was één van de initiatiefnemers van het eerste uur van Bergpolder krachtwijk. Zij heeft het initiatief genomen om met VvE’s, de Deelgemeente en woningcorporatie Vestia te onderzoeken of onderhoud, eventuele vervanging van kozijnen met behoud van glas-in-lood en verder aannemingswerk gezamenlijk kan worden gedaan. Zie het bericht van 2 september 2008 over haar initiatief.


Mirjam houdt, net als ik, van het Droste effect.

Voor meer informatie over de gratis MJOB en andere VvE-zaken kun je contact opnemen met Heleen Zwebe van Urbannerdam (h.zwebe@urbannerdam.nl).

Geen opmerkingen:

Recente berichten