maandag 9 januari 2012

Afficheproject Bergpolder Onderneemt afgesloten

Eind november hing het laatste affiche van Bergpolder Onderneemt in de wijk: nummer 52 Chris Cycle.

Het afgelopen jaar heeft iedere week een andere winkel/bedrijf door de hele wijk heen zijn gezicht laten zien. Het idee was om met de affiches de winkels extra publiciteit te geven. Publiciteit heeft het gegeven; of het effect heeft gehad op de omzetcijfers is niet na te gaan.


Als klap op de vuurpijl zijn alle winkeliers nu te zien op twee grote spandoeken aan de Schieweg.


In het winkelbestand is in Bergpolder het afgelopen jaar wel wat veranderd. Sommige bedrijven zijn gestopt, zoals de Russische Supermarkt Berezka en Woopie op de Bergselaan en Fitnesscentrum Blijdorp.

Het Kroontje is verhuisd naar Schiebroek, nog voor het affiche in de wijk had gehangen. Sommige bedrijven zijn in andere handen overgegaan, zoals Man San Oriental Food.

Gelukkig zijn er ook een paar nieuwe ondernemers in Bergpolder gestart, zoals Chris Cycle en Iets Moois Interieurdesign. En ondanks de economisch mindere tijden gaat Alles in Wonderland de winkel zelfs uitbreiden. De leegstand in de wijk is jammer genoeg iets toegenomen.

Alle foto's bij elkaar geven een mooi beeld van het ondernemerschap in deze tijd in Rotterdam. Rob de Vries (in het midden op de foto boven), de scriptschrijver van het theaterstuk Brood op de plank, deed daarom de suggestie de affiches aan het Stadsarchief te schenken.

Zo werden vóór de tweede voorstelling van Brood op plank (toepasselijk!) de affiches officieel overhandigd aan Jantje Steenhuis (links op de foto boven), directeur van het Stadsarchief Rotterdam. Jantje Steenhuis ontving de doos met affiches, inclusief alle affiches en foto's op DVD, uit handen van Harry Hermans.

Harry is zeer betrokken bij Bergpolder en actief bezig in Bloembinderij Geschikt, de winkel van zijn dochter. Zoals hij zei, fungeert haar winkel ook als echte buurtwinkel: mensen komen er graag even een praatje maken. Hij had Bergpolder Onderneemt een erg leuke publiciteitsstunt gevonden en hoorde er veel over in de wijk.

Jantje Steenhuis vertelde over de activiteiten van het Stadsarchief. Het heeft inmiddels meer dan 18 km papieren archief. De laatste jaren komt er vooral veel digitaal materiaal bij.
Zij is naast directeur ook de stadsarchivaris. Een bij wet verplichte stedelijke functie: als een stad geen stadsarchivaris aanstelt, is de gemeentesecretaris verplicht dat werk op zich te nemen.

Hoewel het project officieel is afgesloten, kun je alle deelnemende winkels en bedrijven permanent terugvinden op bergpolderonderneemt.blogspot.com.

Vanwege de printoplage zijn er van veel winkels nog affiches over. Mocht je interesse hebben in één of meer affiches, stuur mij dan een mailtje: mick@nieuwewendingproducties.nl en ik zorg dat ze bij je terecht komen.

Geen opmerkingen:

Recente berichten