donderdag 7 juli 2011

Nelleke Noordervliet onthult 'Zonder noorden komt niemand thuis'

Vorige week woensdag gaf de bekende schrijfster Nelleke Noordervliet een lezing in de bibliotheek aan de Noorderhavenkade. Daarna zou ze een tekst gaan onthullen op de kop van de Schieweg.

De tekst is er gekomen op voordracht van Henk van Oosten. Hij kaartte het plaatsen van teksten aan bij de Initiatiefcommissie, de commissie die allerlei plannen en activiteiten bedenkt en coördineert in het kader van de krachtwijk. Die vond het goed idee. Vervolgens hebben opbouwwerker Wouter van Welzen en wijkregisseur Jacco Bakker her en der wat visjes uitgegooid. De RET wilde wel een zuil bij het viaduct beschikbaar stellen en opknappen. Nelleke Noordervliet was - als oud bewoner van Bergpolder - helemaal in voor het idee. De rest was vrijwilligerswerk.
Wim van de Burght werd bereid gevonden tekst en kader te schilderen. Uit angst dat de zuil tussen schilderen en de officiële onthulling voorzien zou worden van graffiti, wilde hij het niet te lang van tevoren doen.

Schilderen en verf zijn Wim's vak. Hij en zijn vrouw waren eigenaar van De Verfmenger, de winkel op de Schieweg (zie hier).
Zij hebben in februari de zaak overgedaan aan hun zoon Aschwin en diens vriendin. Wim vond dat 70 jaar wel een mooie pensioenleeftijd was, maar door alle drukte en een niet geplande lekkage, zijn hij en zijn vrouw nog vaak in de winkel te vinden. Wie heeft het nog over pas met pensioen gaan op je 67e?

Gemmy Clavaux van de bibliotheek heette iedereen welkom. Ze was blij dat zij onderdak konden bieden voor de lezing, zeker in het licht van de komende en betreurde sluiting van de bibliotheek. Zij zou graag nog meer van dergelijke teksten in Rotterdam willen zien, die als oriëntatiepunten in de stad kunnen fungeren.
Terug naar Nelleke Noordervliet. Zij blijkt naast haar schrijverskwaliteiten ook zeer onderhoudend te kunnen vertellen. Rotterdam is nog steeds 'haar' stad, hoewel ze in Amsterdam woont.
Het is tegenwoordig mode om een soort bedevaartroute te volgen langs plaatsen die in een boek beschreven worden of waar een schrijver heeft gewoond. Voor Nelleke Noordervliet hoef je - althans voor de woningen waar zij in haar jeugd heeft gewoond - niet meer uit je luie stoel.

Ze vertelde over haar jeugd. Geboren op 6 november 1945 in Crooswijk aan de Nieuwe Boezemstraat 9a (foto boven), verhuisden haar ouders - en zij uiteraard mee - naar Bergpolder. Daar woonden ze jaren op adres Insulindestraat 69 beneden (foto beneden). Leuke herinneringen komen bij haar zo naar boven. Zo herinnerde ze zich de altijd opengebroken straten - dus ook toen - waar ze lekker in en met het zand kon spelen.


De 'wooncarrière' van haar ouders maakten dat ze verhuisden naar Coolhaven 4c (foto boven). Om een aantal jaren - zonder Nelleke want die ging toen op zichzelf wonen - weer terug te verhuizen naar Bergpolder naar de Donker Curtiusstraat 20 (foto onder). Daar voelde haar moeder zich - begrijpelijk - toch veel meer thuis.


Het viel haar op dat er zo weinig over het leven in Rotterdam is geschreven. Daarom las zij voor uit haar boek Een vlaag van troost. Zoals zij het noemde een 'verhalend gedicht' over het Rotterdam van vlak na de oorlog. Het is deels echt gebeurd, maar vooral fictie. Waar zij zichzelf in het boek portretteert, is het autobiografisch.
Zeg maar gerust dat iedereen aan haar lippen hing. Geroezemoes bleef de hele lezing achterwege. Ergens halverwege de lezing stelde zij voor om haar voordracht wat in te korten; de reactie uit de zaal was: gewoon doorgaan.

Het was ook mooi nostalgisch: voor jongeren de historie van anderen, voor ouderen hun eigen verleden. Met een stem die man en vrouw, lief en tiranniek kan verbeelden, vertelt ze over Truus die haar dochter verliest bij het bombardement en verdwaasd tegen een zeeman aanloopt. Die ontfermt zich over haar en vertrekt weer. Later gaat hij naar haar op zoek om haar jaren later - het zoeken is hij al lang gestaakt - zomaar opeens tegen te komen. Hoe het afloopt, lees je maar in het boek.

Voor meer informatie over Nelleke Noordervliet en haar boeken, klik hier om naar haar website te gaan.

Na haar voordracht kreeg ze een aantal boeken (volgens haar collega Wim T. Schippers het enige juiste kado) over de wijk.
Buiten was de band Buyakano al aan het warmlopen. Zij gingen ons voor naar de kop van de Schieweg, waar de tekst onthuld zou gaan worden.




De muziek trok het nodige bekijks in de wijk. Volgens mij lieten bewoners zich - jammer genoeg - niet verleiden mee te lopen; net te weinig rattenvanger van Hamelen-effect.
Na een korte speech van portefeuillehouder Ahmed Harika, die in deze bezuinigingstijd (daar lijkt het de laatste tijd alleen maar over te gaan) juist de vrijwilligers bedankte voor hun inzet. Ook zo kun je een krachtwijk maken!
Daarna onthulde hij samen met Nelleke de tekst. Zonder noorden komt niemand thuis is de voor deze deelgemeente toepasselijke titel van een roman/detective van Nelleke Noordervliet. Zij heeft de titel ontleend aan een gedicht van Kees Michel. Vandaar dat beide namen figureren onder de tekst.
Wim van de Burght trots bij zijn werk.


Na de zomervakantie is er vast weer voldoende file richting de stad, om automobilisten alle tijd te geven Zonder noorden komt niemand thuis te laten bezinken.

1 opmerking:

Ab Kuling zei

Heb net het verhaal " Miss Blanche" uit. Werd vooral gegrepen door de prachtige stijl van schrijven.
Maar ook door de vele herinneringen die terug kwamen.
In mijn lagere schooltijd 1955-1961 woonde ik namelijk in de dr de Visserstraat 54. En van 1997 tot 2006 werkte ik als wijkbeheerder voor Bergpolder en Blijdorp.
Nooit geweten dat de live kleine ijscoman met zijn mooie bruine ogen Jean Pelat heette.

Recente berichten