donderdag 3 december 2009

Landelijke Bewonersdag Krachtwijken

Op 21 november werd er door het LSA (klik hier voor meer informatie) weer een landelijke dag georganiseerd voor bewonersorganisaties. Deze keer in Rotterdam met als thema 'Iedereen doet mee'. In het Nieuwe Luxor theater kwamen zo'n 500 mensen bijeen om te luisteren en te kijken naar projecten in Rotterdam Zuid. Helaas viel Rotterdam Noord daarmee buiten de boot.

Net als vorig jaar (klik hier voor dat bericht) zorgde Karin Bruers voor de vrolijke, soms kritische en scherpe noot. Hoe dan ook had ze de hele zaal op haar hand.


Ze had een kort interview met burgemeester Aboutaleb en lichtte het programma toe.

Karin deed voor komen - althans daar ga ik maar van uit - dat ze op zoek was naar een man. Deze jongen had spijt als haren op zijn hoofd dat hij zijn hand opstak bij één van de vragen van Karin. Want hij werd meteen geballoteerd ... en (14 jaar oud) te jong bevonden. Hij kon er wel om lachen.
Vooraf had iedere deelnemer een voorkeur voor één van de 20 excursies doorgegeven. Met een bus ging iedereen op afroep naar zijn of haar bestemming. Ik had mij opgegeven voor een bezoek aan de SS Rotterdam, waar vrijwilligers zouden vertellen over hun werk voor en op het schip.
Verder dan hier kwamen we niet. Tot onze teleurstelling mocht we niet op het schip. We moesten het doen met het 'Informatiecentrum SS Rotterdam' op de Brede Hilledijk. Eerlijk is eerlijk: daar was niets mis mee.
Er zijn veel foto's van de SS Rotterdam te zien, zowel van binnen als van buiten. Die geven goed de sfeer van die tijd weer. Pure nostalgie en ik begrijp goed waarom Rotterdammers hun schip weer graag terug zagen komen. Ondanks al het financiële geblunder.

Deze dame vertelde over de bestemming van de SS Rotterdam en dat het schip een belangrijke rol kan hebben in de economische ontwikkeling van Rotterdam en Katendrecht in het bijzonder.

Heel persoonlijk zijn de rondleidingen die verzorgd worden door vrijwilligers die ooit op het schip hebben gewerkt. Zoals hier door Theodora van Kleij, nu 83 jaar. Zij werkte als sportmasseuse op het schip in 1959 en figureerde - op speciaal verzoek van fotograaf Harry Mosch - op een geposeerde foto bij het zwembad (links bovenin in witte jurk). Ze vertelde vol enthousiasme over wereldberoemde acteurs en actrices die op het schip zaten. Nog steeds heel trots op haar schip!

In het midden één van de andere rondleiders van het centrum. Rechts een Rotterdammer in beeld die zoveel van het schip wist te vertellen dat hij de rondleiding haast overnam.


Na de lunch verzamelden we opnieuw in het Luxor theater. Karin trok weer van leer, interviewde een actieve bewoner en Ronald Paping, directeur van de Woonbond.



Ronald Paping was goed te spreken over de effectiviteit van de projecten in de krachtwijken.

Hadassah de Boer nam het stokje van Karin over en leidde de aansluitende discussie.
De discussie werd gehouden met 28 actieve bewoners.

Er waren drie deskundigen aanwezig om hun mening te geven over de stellingen. Van links naar rechts: Dominic Schrijer, Rotterdams wethouder van Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid, Eberhard van der Laan, minister van Wonen, Wijken en Integratie en Margriet Drijver, bestuurder van woningcorporatie Com.wonen.
De discussie ging over diverse stellingen die door de bewoners werden vertolkt. Bijvoorbeeld: bewoners bepalen wat de wijkagent doet. De bewoners op het podium waren het vaker dan ik had verwacht met elkaar oneens. Dat kwam nogal eens door miscommunicatie.


De zaal mocht meestemmen door een rood of groen papier de lucht in te steken. Zij waren het veel vaker eens met de stelling. De stellingen waren soms ook iets te voor de hand liggend.
En hoewel niets ten nadele van discussieleidster Hadassah, had Karin voor meer vuurwerk gezorgd.


Deze bewoner bepleitte een aantal malen voor het niet meer hanteren van het woord allochtonen. Zie iedereen gewoon als Nederlander.
Een (oud?) bewoner van Nieuw-Crooswijk die ervoor pleitte niet zo rucksichtlos te slopen als in zijn wijk wordt gedaan.
Na de discussie namen Dominic Schrijer en minister Van der Laan nog het woord.
Hoewel ieder jaar eenzelfde programma natuurlijk niet aantrekkelijk is, kreeg ik ten opzichte van vorig jaar een minder goed beeld van wat er allemaal aan projecten in de krachtwijken is en waarin dat resulteert. Misschien dat de stands die vorig jaar zo'n divers beeld van de krachtwijken gaven, in 2010 weer terug kunnen komen.

Geen opmerkingen:

Recente berichten