dinsdag 21 april 2009

Groene golf in Bergpolder


Zoals aangekondigd, was zaterdag 18 april geveltuinendag in Bergpolder en Liskwartier.


Het begon donderdag al met het verspreiden van struikjes en tuinaarde vanuit bloemenwinkel Geschikt. Op het achterterrein stond een grote verzameling planten klaar.


De deelnemende bewoners konden van tevoren aangeven welke struik zij graag zouden willen hebben voor hun geveltuin. Op lijsten was dat allemaal netjes geregistreerd. En wiens keus nog niet bekend was, werd gebeld. "Een koningskroon? Oh, u bedoelt kardinaalmuts!"


Alles was goed voorbereid door Anita, Yvonne en Carol en ze hadden daarbij professionele hulp van opbouwwerkster Liesbeth van Wifferen. Naast hen waren nog veel andere vrijwilligers actief.


Vrijwilligers van ‘Wilskracht Werkt’ zorgden voor de verspreiding.
Het was voor de vrijwilligers een gigantische taak om alles op tijd af te krijgen. Tot vrijdagavond laat waren ze nog in de weer en de kortingsbonnen moesten zaterdagmorgen nog worden uitgeknipt.


Yvonne met een vracht gieters.


Eén van de leden van de Tuiniergroep van De Savornin Lohmanlaan kwam informatie brengen (zie verderop).
Zaterdag stonden in het Buurtcentrum de planten klaar voor de deelnemers. Zij konden daar een drietal planten uitzoeken. Naast de planten kregen ze nog een kortingsbon, folders over aanleg en onderhoud van een geveltuin en informatie over de geraniummarkt in de Bergsingelkerk op 9 mei a.s.
De één kwam lopend, de ander met een karretje en zelfs de motorfiets bleek een geschikt vervoermiddel te zijn.


De 'geveltuinenfietskar' wordt aangekleed en gevuld.
Planten, gieters, bezems, wat te drinken en wat lekkers werden door het team vrijwilligers met de geveltuinenfietskar over de wijk verspreid.
Eén bewoner werd door de vrijwilligers uit bed gebeld. Er moest natuurlijk wel gewerkt worden!
Nu nog kale tuin. Hoe ziet het er uit over een paar maanden?


De geveltuinenfietskar werd muzikaal begeleid door een accordeonist.


Route langs alle deelnemers van de geveltuinendag.


Deze fanatieke deelnemers hadden zelf ook alvast de nodige planten gekocht. Nadat ze die hadden gesorteerd en een proefopstelling hadden gemaakt, gingen de planten de grond in.


Naast de geveltuinen was er ook aandacht voor de Tuiniergroep van De Savornin Lohmanlaan. Zij verzorgen het plantsoen daar. Deelnemers werden welkom geheten met koffie, thee en taart.


De vrijwilligers zijn met name bezig geweest met onkruid wieden en snoeien aan de noordkant van het plein (bij de bankjes). Het zag er na het onderhoud weer netjes en strak uit. De groep was blij dat zich een nieuwe vrijwilliger aanmeldde.


Het plein staat er zeker in dit jaargetijde prachtig bij: de prunussen staan nu bloei. Die trokken ook al mijn aandacht voor de foto's die ik maakte voor de tentoonstelling 'Bergpolder: krachtwijk?!'.
Bijzonder is dat naast al deze activiteiten ook nog eens leuke folders zijn gemaakt, waarvan je hier één ziet. En er bestaan al plannen voor een vervolg op deze geveltuinendag.


Een zeer geslaagd initiatief en een pluim voor alle vrijwilligers en deelnemers die Bergpolder (en Liskwartier) weer wat groener hebben gemaakt.

Geen opmerkingen:

Recente berichten