woensdag 15 april 2009

Geveltuinendag: in de startblokken voor 18 april


Eén van de krachtwijk-initiatieven was het organiseren van een geveltuinendag. Zie het bericht van 2 september 2008. En belofte maakt schuld: a.s. zaterdag 18 april wordt de geveltuinendag georganiseerd.




Carol Vlugt was initiatiefneemster. Inmiddels hebben naast haar ook Yvonne van Oort en Anita van Dijnen haast een dagtaak aan de geveltuinendag. Gisteren hoorde ik dat er in Bergpolder meer dan 80 bewoners meedoen en dat ook bewoners van het Liskwartier aanhaken.


Hironder vind je het persbericht over de geveltuinendag:

Op zaterdag 18 april 2009 vindt in Bergpolder de geveltuinendag plaats.
Dit is een bewonersinitiatief dat in het kader van krachtwijk Bergpolder tot stand is gekomen en door bewoners wordt uitgevoerd. Bewoners konden zich opgeven om op kosten van de gemeente een geveltuin te laten aanleggen en daarbij een aantal planten aangeleverd te krijgen die als basis dienen voor een leuke geveltuin. Die kan men dan zelf aanvullen met planten of bloemen naar eigen smaak. Deelnemers konden ter inspiratie alvast een cursus doen bij bloemhandel 'Geschikt' aan de Bergselaan.

Op 18 april worden de planten en gieters door vrijwilligers met een bakfiets in de wijk verspreid. De deelnemers ontvangen dan niet alleen hun planten, maar ook een energiepakket dat uit koffie, thee en wat lekkers bestaat. Een accordeonist vrolijkt de deelnemende straten op met een muzikaal deuntje.

Aanvullend op dit alles zal de tuiniergroep van de Savornin Lohmanstraat tussen 10.00 en 12.00 uur in hun plantsoen rond het electriciteitshuisje aan de slag gaan om hun tuin weer te verfraaien. Belangstellenden kunnen daar een kijkje nemen en zich laten informeren over dit bewonersinitiatief. Voor wie zich aansluit bij de tuiniergroep is er koffie met taart.

Ook buurtcentrum Bergpolder aan de Insulindestraat 32-34 is van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor vrije inloop, een kopje koffie, en info over de krachtwijk.
Voor geïnteresseerden die op deze dag een wandeling door de wijk willen maken om zelf te zien hoe de bewoners hun steentje bijdragen om hun wijk mooi te maken, is er informatie te krijgen over welke straten meedoen.
Ook kunnen bewoners zich daar opgeven als men ook wil deelnemen aan tuinieren in de wijk, zodat er wellicht nieuwe initiatieven kunnen ontstaan.
Een mooie wijk maak je met z'n allen.


Bij een rondje door de wijk bleken er al een aantal leuke geveltuinen te zijn. Hieronder een impressie van die tuinen en de planten daarin.






Hier kan ook wat natuur staan!


Rotterdam heeft niet veel parken en niet veel groen. Daarom is het goed om al dat steen eens wat groener te maken. Het ziet er leuk en fleurig uit en is goed voor natuur en milieu. Een cynicus zal van dat laatste zeggen dat dan een druppel op de gloeiende plaat is. Maar het kunnen heel veel druppels worden en voor dieren die het soms toch al moeilijk hebben in de stad, zoals vlinders en vogels, kunnen geveltuinen voedsel en bescherming bieden.


zeepkruid (links) en klokjesbloem (rechts achter)

Als je een geveltuin gaat aanleggen en planten gaat uitzoeken, bekijk dan eerst hoeveel zon en op welke uren je zon hebt aan de voorzijde van je huis. Sommige planten doen het erg goed in volle zon, andere juist weer niet. Pas je beplanting daarop aan.


blauw druifje

Sommige mensen willen vooral veel kleur in hun geveltuin. Dat kan al beginnen in maart met narcissen en wat later blauwe druifjes en vergeet-mij-nietjes. Planten die weinig zorg nodig hebben en de gevel aardig opfleuren.




vergeet-mij-nietje


Ook een geveltuin waarin de vorm van het blad centraal staat, kan heel aardig en afwisselend zijn.


rechts: Acanthus

Nu mooi blad, straks prachtige bloemen.


links: Hortensia


stokroos


paardenbloem

De één wil een natuurtuin, de ander een cultuurtuin. Maar soms komen planten ook aangewaaid. En hoewel de meeste tuiniers ze verfoeien, hebben de paardenbloem en stinkende gouwe prachtige bloemen.


stinkende gouwe


Geen geveltuin? De natuur zoekt zelf wel een weg om te groeien!


Nou heb je die geveltuin en dan moet je hem ook regelmatig bijhouden. Gelukkig hoeft dat niet veel tijd te kosten. Het gaat tenslotte maar om een klein strookje grond. Toch zie je vaak dat de geveltuin te weinig water krijgt, de planten niet tijdig worden gesnoeid en eventueel onkruid (het is maar wat je daar onder wil verstaan) niet wordt weggehaald. Dat is jammer van alle moeite en geld die je er eerder in hebt gestoken.


zuurbes

Je kunt er ook voor kiezen om een ‘luie’ geveltuin aan te leggen. Kies dan planten die niet te hard groeien, weinig water nodig hebben, behoorlijk bestand zijn tegen de zon of juist de schaduw en vandaalbestendig zijn. De zuurbes (Cotoneaster) is zo'n voorbeeld. Ik noemde hem vroeger de 'plantsoenendienst-struik', omdat hij zo vaak in plantsoenen wordt gebruikt.


vlinderstruik


Wil je de natuur dicht bij huis halen en houden, dan is de vlinderstruik een leuke plant voor de geveltuin. Hij bloeit met prachtige paarse of witte pluimen waar tientallen vlinders op af zullen komen. Hij kan wel behoorlijk groot worden, zodat je goed moet kijken waar je hem plaatst (niet te dicht bij de voordeur) en hem tijdig moet snoeien.


Zelfs kleine boompjes kunnen het – zoals hier op de Noorderhavenkade – erg goed doen in een geveltuin. Prachtig hoe de bloemen de gevel versieren.




Door struiken te plaatsen en die wat door te laten groeien, kun je de inkijk in de woning wat verminderen.


Het is maar wat je mooi vindt: ik geniet al van de schaduw van de roos op de muur.


vogelmelk


klimop

Met klimop die je plant in de geveltuin, kun je een muur mooi groen bedekken. Het is wel zaak de uitlopers regelmatig terug te snoeien. Veel huiseigenaren zijn niet zo gecharmeerd van klimop, omdat het de voegen van de muur aantast en de muur vochtig houdt. Met een beetje beleid is dat wel onder controle te houden.


Tijd om te snoeien? Eigenlijk al te laat.


Je kunt ook te rigoreus snoeien. Wat hier van de klimop rest, is dood en lelijk en de aanhechting van de plant is moeilijk van de muur te verwijderen.




Euonymus

Aardige alternatieven voor klimop zijn Euonymus en blauwe regen. Die tasten de muur niet aan. Ze hebben wel wat steun nodig om omhoog te groeien.


blauwe regen

Geen opmerkingen:

Recente berichten