maandag 19 oktober 2009

KinderKunstClub: van kunst leren en zelf maken


De KinderKunstClub (KKC) bestaat al sinds 1993 en is gehuisvest aan de Insulindestraat 248. Reden temeer om eens een kijkje te nemen.

De KKC is iedere donderdag van 15.45 tot 17.15 uur en is bestemd voor kinderen tussen 4 en 13 jaar. Kinderen leren hier over kunst, hun creativiteit wordt aangewakkerd en ze zijn actief bezig met het maken van kunst.
De club is opgericht door Margreet Vanderhoeven (hier links op de foto). Zij geeft samen met collega kunstenaar Pim Arends en een vrijwilligster van de OK-bank les en leiding aan de kinderen.


Toen ik langs kwam, waren ze net bezig met een gezamenlijk assemblage-kunstwerk. Inspiratiebron is het werk van kunstenares Louise Nevelson. Zij maakte voor haar werk gebruik van allerlei gevonden objecten en rommel. Dat combineerde zij dan op haar eigen wijze en vormde het tot een kunstwerk. Ik vind haar werk bijzonder en ik was dus ook benieuwd wat er door de kinderen gemaakt zou worden.

Voor meer informatie over Louise Nevelson en haar werk, klik hier en hier.


Hoewel ik daar niet bij was, denk ik dat Margreet de voorgaande week over het werk van Louise Nevelson heeft verteld. Er lagen ook een paar prints van haar werk, die als insipiratiebron dienden.


© Estate of Louise Nevelson Case with Five Balusters


Dus ook hier werd allerlei sloopmateriaal verwerkt in het kunstwerk. Veel hout moest nog wat verder verzaagd en verboord worden. Onder toezicht werd dat door de kinderen gedaan.


Lekker ingespannen bezig.
James Bond?


Inspectie door Pim.
Meester Pim moest niet plassen; wel graag een bekertje appelsap.


Jarig vandaag: tellen wie een koekje wilde.


Ik vond het een lekkere georganiseerde chaos. Niet zozeer in wat de kinderen wel of niet mogen (geen electrische apparatuur voor kinderen jonger dan een bepaalde leeftijd), maar in hoe de assemblage er uit zou moeten gaan zien. Er is een idee en ieder kind kan daar zijn of haar invulling aan geven. Dus veel vrijheid blijheid en ook gewoon lekker knutselen.


Andere kinderen stonden al klaar om de losse onderdelen te arrangeren en ze met een lijmspuit te monteren. Lijm want er mogen geen schroeven en bouten aan te pas komen.
Het eindresultaat, dat binnenkort wordt geëxposeerd, krijg je nog op mijn blog te zien.


Leuk en inspirerend voor kinderen? Ik vind van wel. Ze leren wat van kunst en ze zijn lekker actief en creatief bezig met leeftijdsgenoten en dat onder professionele leiding. Weer eens wat anders dan thuis voor de TV of achter de PC. En het is ook gewoon gezellig! Het kost maar € 0,30 per middag.

Voor verdere informatie kun je mailen naar Margreet Vanderhoeven: drup.suzanne@zonnet.nl

Klik voor nadere informatie over Margreet en Pim op hun naam.

Geen opmerkingen:

Recente berichten