woensdag 12 augustus 2009

Tramlijn 3 weer in gebruik?


Zo'n 5 jaar geleden is tramlijn 3 'uit de rails genomen'. Deze tramlijn liep van het Centraal Station via de Schieweg Bergpolder in, naar de Bergselaan en van daaruit door naar Diergaarde Blijdorp en weer naar het station. De lijn was niet meer rendabel.

Veel senioren die ik de afgelopen jaren sprak, vonden het erg jammer dat de lijn was opgeheven. Vroeger stapten ze makkelijk de tram in om naar de dierentuin te gaan. Nu het zoveel moeilijker was geworden, namen ze vaak niet meer de moeite om naar de dierentuin of het centrum te gaan.
Ook in de inventarisatie van plannen en ideeën - voortkomend uit de inloopbijeenkomsten van juni 2008 (zie bericht van 2 oktober 2008) - werd de heropening van tramlijn 3 bepleit.


Arno Bonte, raadslid van GroenLinks.

Onlangs heeft GroenLinks bij monde van Arno Bonte een voorstel ingediend om tramlijn 3 te heropenen. In een interview dat ik met hem had, liet hij weten:

Sinds de tramlijn gesloten werd, hebben wij regelmatig signalen van bewoners en de Deelgemeente gehad dat zij de tramlijn graag terug willen. Wij willen bewoners en bezoekers van Rotterdam zoveel mogelijk uit de auto krijgen. Dan moet je wel een goed alternatief bieden via het openbaar vervoer. En dan is dat niet alleen voor het dagelijkse woon- en werkverkeer, maar natuurlijk ook voor het bezoek aan de dierentuin als één van de grootste attracties van Rotterdam. Daarom hebben wij dit voorstel ingediend.

Het liefst zien wij tramlijn 3 weer iedere 10 minuten heen en terug rijden. Tramlijn 3 zou ook een goede aansluiting geven op de RandstadRail. Een alternatief zou zijn om tramlijn 25 naar Schiebroek een slinger te laten maken naar de diergaarde, maar dat is wel een forse omweg.


De halte op de Bergselaan dient nu als fietsenrek. Pluspunt: de rails en halte(s) zijn er nog dus de investeringen in infrastructuur zijn te overzien.

De gemeenteraad staat achter het voorstel om de tramlijn weer te openen. Hans Vervat, wethouder Verkeer & Vervoer en Economie, heeft toegezegd een onderzoek te laten doen naar de kosten en baten. Ik verwacht dat we daar in september bericht over krijgen en ik hoop dat de andere partijen ons initiatief ook dan nog blijven steunen.
Minder auto's in de stad en minder uitlaatgassen. Dagelijks rijden 10.000'en auto's over de Schieweg. De hoeveelheid uitlaatgas is ongezond groot: ga maar een uur op de hoek Schieweg/Gordelweg staan om het zelf te ervaren.


Nu nog leeg en verlaten. Het zou mooi zijn als dit initiatief van de bewoners en GroenLinks gehonoreerd wordt door de stad.

Geen opmerkingen:

Recente berichten