woensdag 4 november 2009

Bollendag: opfrissen geveltuinen en terugblik


De Geveltuinengroep heeft een vervolg gegeven aan de zeer succesvolle geveltuinendag. Zie de berichten van 15 april en 21 april. Nu was het een dag voor voorjaarsbollen.


Zaterdag 31 oktober konden bewoners een zakje met bollen ophalen. Vantevoren hadden ze bij de Geveltuinengroep opgegeven welke bollen zij graag wilden hebben: narcis, tulp, blauw druifje, sneeuwklokje, krokus enzovoort.


Yvonne van Oort had met haar collega's op donderdag de bollen over de bewoners verdeeld en in zakjes verpakt.


Het leek even op een stemlokaal.






Bolletjes van de krokus. Eigenlijk wel wonderlijk dat uit zo'n onooglijk bolletje een leuke bloem komt.





Of de bollen (of knolletjes) van de vogelmelk ook besteld konden worden, weet ik niet. Hoe dan ook, je moet voorjaarsbollen nu planten om in het voorjaar een leuke, fleurige geveltuin te hebben.




Deze bewoner had alvast de bollen voor zijn buren aangepakt, maar de buurman kwam zelf al.




Nog even nakletsen. Zo'n bollen-geveltuinendag is natuurlijk ook een sociaal gebeuren.



De Geveltuinengroep heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig. De voorbereiding, de administratie, het kopen en distribueren en bewoners met raad en daad bijstaan: het kost allemaal veel tijd. Heb je zin om actief deel te nemen aan de geveltuinengroep of wil je ze zo nu en dan best eens helpen, neem dan contact op met Yvonne van Oort: yvanhoo@gmail.com


De groep heeft een paar aardige brochures over geveltuinen gemaakt. In deze folder kun je precies lezen welke planten waar geschikt zijn.



TERUGBLIK: HOE STAAN DE GEVELTUINEN ER NU BIJ?


Op een tocht door de wijk kwam ik een geveltuin met het metershoge pampasgras tegen. Groot maar goed in toom te houden. De sierlijke pluimen blijven vaak maandenlang mooi.


Dat kan helaas niet gezegd worden van zonnebloemen.


Om nog kleur in de tuin te hebben in oktober: hei doet het goed.


Nog een laatste restje kleur.


Het is een kwestie van bijhouden: plaats tijdig een paar stevige stokken of maak een touwtje aan de pui vast en bevestig daar de stokrozen aan.


Jammer: met zoveel enthousiasme in april aangelegd, maar in de afgelopen warme en vooral droge zomer hebben veel planten het gebrek aan water niet overleefd.

Hoewel heel veel geveltuinen er goed bijstaan, heb ik ook aardig wat verpieterde geveltuinen gezien. Ze hebben te laat of te weinig water gehad. Voor de Geveltuinengroep heb ik een paar suggesties.
  • Laat de tuintjes waar nodig bijhouden vanuit het 'zakgeldproject' voor - en dus door - jongeren. Dan kunnen ook bewoners meedoen die fysiek niet in staat zijn een tuintje aan te leggen en te onderhouden.
  • Misschien kan ook een groep bewoners geactiveerd worden, die op gezette tijden bijelkaar komt en geveltuintjes aanpakt (zoals bijvoorbeeld de Tuiniergroep van De Savornin Lohmanlaan).
  • Ten slotte is het handig om bewoners die meedoen aan het geveltuinenproject in de zomer een 'droogtewaarschuwing' te sturen per mail. Kleine moeite, groot bereik.
In zijn totaliteit vind ik het een geslaagd project en ik hoop dat de Geveltuinengroep nog jarenlang blijft bestaan om de wijk groener te maken.


Deze andersoortige geveltuin kwam ik in de zomer tegen. Fris groen en als 'tuin' beter bestand tegen droogte, want het water kan niet weglekken. En dan is de gele lis ook nog eens een oeverplant. Mocht je denken: wat een saaie plant? Zie hieronder hoe mooi de bloemen zijn.

Geen opmerkingen:

Recente berichten