woensdag 30 juni 2010

Tour de Rotterdam fleurt Schiewegviaduct op


Door bewoners was al lang de wens geuit om eens wat te doen aan de grauwe, stenige opgang van het viaduct aan het begin van de Schieweg richting Schiebroek.
In het kader van de Tour de France ontstond het idee om Bergpolder en het wielrennen te promoten. Wat was geen mooiere gelegenheid dan de Wielerronde Bergpolder 2010 als thema te gebruiken. Klik hier voor het bericht over die wielerronde.

Gisteren was het zover: grote spandoeken over de wielerronde fleuren nu het viaduct op. Aan belangstelling zullen de spandoeken geen gebrek hebben. Dagelijks passeren tienduizenden auto's dit punt. Aan de oostzijde staan regelmatig lange files voor de stoplichten; nu is er meteen wat afleiding.

Het was nog een heel karwei om de frames te monteren, maar ze zijn dan ook van groot formaat: 12 meter breed bij 2,5 meter hoog!
Als proef in elkaar gezet: daarna moest hij toch weer in twee delen uit elkaar, omdat hij anders niet te vervoeren was.
Passen en meten. Hoe groot de ruimte van de viaductmuren ook lijkt, de frames passen er maar net in.
Pas toen het eerste spandoek werd opgehangen, kregen we een goed idee van de grootte.
Even schrikken: het spandoek leek niet breed genoeg. Uiteindelijk was het een kwestie van 'spinnen' verplaatsen en voorzichtig trekwerk.

Er is bewust gekozen voor spandoeken, omdat zo over een aantal maanden ook andere activiteiten en ontwikkelingen in Bergpolder aan bod kunnen komen. De kosten blijven beperkt, want de frames zijn een eenmalige uitgave.

Met dank aan de RET voor het beschikbaar stellen van de muren en het mede-sponsoren van dit kleurige project.

Hier de drie andere spandoeken in - verhoudingsgewijs - microformaat. Aan de oostzijde van het viaduct hangen foto's van de 'Dikke Banden race' en aan de westzijde van de amateurs van de Wielerronde Bergpolder 2010.


Een beetje trots ben ik wel. Het is heel bijzonder je eigen foto's op zo'n groot formaat en op zo'n prominente plaats te zien hangen.

vrijdag 25 juni 2010

Common Ground: belevenis als toekomstperspectief voor de Hofbogen

Van 24 juni t/m 10 juli wordt op het oude Station Hofplein een dansvoorstelling gehouden: Common Ground. Niet in Bergpolder, maar wel van veel belang voor de wijk. Het blijkt namelijk een prachtig voorbeeld te zijn van hoe de Hofbogen in de toekomst een grote rol in de culturele activiteiten van de wijk kunnen spelen.

Uit de brochure: Voor het eerst brengt Conny Janssen Danst een voorstelling in de open lucht, op het dak van de Hofbogen; een vergeten verloren vlakte in in het hart van Rotterdam. Hier schiet het onkruid tussen de scheuren van het beton omhoog en hebben de elementen vrij spel. De vlakte ligt ingeklemd tussen treinrails en anonieme, spiegelende flatgebouwen.
Er wordt gebruik gemaakt van de nodige vrijwilligers, zoals hier Rik bij de kassa. Vrolijke gast(heer) en je voelt je meteen welkom.

Het voormalige perron is omkaderd door leuke foto's van het gezelschap van collega fotograaf Leo van Velzen.
Conny Janssen: heel even gezien, verder erg druk.

Je kunt lekker eten in de buitenlucht op het perron (reserveren aanbevolen). Hoewel de Hofbogen maar 6 meter breed, blijkt met slimme inrichting toch veel mogelijk te zijn.
De bar met de omliggende wijk op de achtergrond (en een beo ergens op een balkon die om aandacht vroeg).
Voldoende voorraad? Kraanwater bleek een probleem te zijn.



Jammer dat er van het oude Station Hofplein van architect Van Ravesteyn niets belangwekkends meer over. Het zou vast nog meer sfeer hebben gebracht.
Aan alles is gedacht: dekentjes tegen de kou want op het dak van de Hofbogen werd het toch fris op deze zomerse dag.



Er lijken veel meer dan 260 bezoekers een zitplaats te hebben. Fout: dat is het bijzondere podium.

De trein dendert langs maar stoort niet; alsof dit beeld en geluid deel uitmaken van de voorstelling.

In de vóór-voorpremière waren niet alle plaatsen uitverkocht. Grote concurrentie van het WK voetbal. Het gaf mij als fotograaf in ieder geval prettig veel lebensraum.

Tien ijzersterke en aan elkaar gewaagde dansers creëren in dit ruwe niemandsland hun eigen, vervreemdende wereld. Bijgestaan door live muziek van Michel Banabila en elke week een special guest verdrijven ze de stilte en vullen de ruimte op.

En opeens was de voorstelling begonnen. Ik had dat - net als het merendeel van het nog pratende publiek - niet in de gaten.
Michel Banabila
Cristiana Ruggieri (midden)
De stoelenman gaat op de achtergrond onverdroten door.
Er is eigenlijk teveel om in één keer te zien, want aan de periferie van het podium gebeurt ook van alles.

Merel Lammers

Wat gebeurt er? Waar gaat het over? Het spreekt mij aan; het komt aan op je eigen fantasie en voorstellingsvermogen.
Khai Ngoc Vu

Liefdesbetuigingen? Het komt uit hun hart.

Dario Tortorelli
Imre van Opstal (midden)

Gideon Pourier, de stoelenman: na gedane arbeid is het goed rusten. Eventjes dan.

Francesca Peniguel en Winston Arnon

Zeer expressief. Als je het van zo dichtbij wilt zien, is een verrekijker soms handig.
Langzaam wordt het donkerder. De dansers komen steeds meer los van hun omgeving.
Lola Mino


Met de Rotterdamse skyline als achtergrond. Hoe vreemd het ook mogen klinken, het was er relatief rustig. We hoorden een keer vuvuzela's en later het gezang van 'olé olé olé olé, we are the champions'. Bevreemdend maar passend bij Common Ground = gemeenschappelijk terrein.

Deze voorstelling werd muzikaal versterkt door Daniela Bernoulli. Vanaf 30 juni treden andere muzikanten op.
Martijn Kappers
Ik vond het een prachtige voorstelling in dat vreemde decor.

Wil je een voorstelling bezoeken - je mag het gewoon niet missen - klik hier voor meer informatie en toegang naar de website van Conny Janssen Danst.
Er is de laatste weken veel te doen in Bergpolder dus veel te publiceren. Als volger van dit blog heb je de volgende berichten nog te goed: de Avond4daagse, de vorderingen van de parkeergarage op het Insulindeplein en de inrichting daarvan en de bijeenkomst van Vrienden van de Hofbogen op 22 juni. Dit bericht over Common Ground heb ik voor laten gaan, omdat je het zelf nog kunt gaan beleven!

Recente berichten