maandag 27 juli 2009

De Bergpolder Leenfiets


Uit het persbericht:

Bergpolder is een film waard!

Een wijk is een optelsom van van-alles en nog wat. Huizen winkels en
parken, bewoners en voorbijgangers. Jan Bekkering organiseert een
filmfestival voor de buurt en wil die optelsom in Bergpolder tot een
film verwerken. Rode draad daarin wordt de Bergpolder Leenfiets.

Bewoners lenen de fiets, krijgen een opdracht en laten door die
opdracht hun wijk zien. De camera volgt hen, zonder al te veel toe te voegen. Zo ontstaat van fietser tot fietser een beeld van wat
Bergpolder uniek maakt.

In dit spel van verhalen krijgen de acteurs alle vrijheid om zelf ook
weer nieuwe kandidaten aan te brengen. Maar ook de fiets mooier te
maken.


Afgelopen vrijdag was ik bij het filmen van Bergpolderbewoner Hendrik Jan van Rijswijk. Eerst even kennismaken en vertellen wat de bedoeling is van het filmproject. Rechts initiatiefnemer en regisseur Jan Bekkering, in het midden geluidsman en 'fietschauffeur' Wouter Bos en links Hendrik Jan. Hendrik Jan kreeg een envelop met de opdracht 'toon wat er de laatste tijd veranderd is in Bergpolder'.


Fietsend met de microfoon op een arm...


totdat Jan achterop sprong.


Dat lukte dus niet en er moest een oplossing worden bedacht. De microfoon werd zonder arm meegenomen.




Op weg naar de Hofbogen en het Insulindeplein.




Over wat er niet en nu wel goed gaat met de parkeergarage onder het Insulindeplein.


Lekker langzaam fietsen? Hendrik Jan ging er op volle snelheid vandoor en liet regisseur en geluidsman ver achter zich.


We stoppen bij de vuilcontainers vóór het Buurtcentrum waar Hendrik Jan zich verbaasde over het onhandig kleine luikje om oud papier in de container te gooien.






Hendrik Jan werd gevraagd met welk accessoire hij de kunstleenfiets zou willen uitbreiden.


Het werd een bel bij de fietswinkel op de Bergselaan, maar natuurlijk niet zo'n saaie zilverkleurige!




Terug op de Noorderhavenkade bleek Hendrik Jan's fietstempo nog steeds moordend.


Terug bij Pluspunt werden de beelden en geluidsopnamen bekeken en beluisterd.




Jan heeft nu 8 aanmeldingen maar ziet graag nog veel meer bewoners voor zijn camera. Je kunt je aanmelden via 06-29205346 of janisterug@hotmail.com. Laat zien en horen wat jij van de wijk vindt!

Zie www.filmdesforets.eu voor meer informatie over Jan Bekkering.

Het resultaat wordt op vrijdag 28 augustus 2009 vertoond in het park aan de Tak van Poortvlietstraat, als onderdeel van een openlucht filmfestival voor Bergpolder. Bij een hapje en een drankje worden dan op een groot scherm films voor en door de buurt vertoond. Zet de datum alvast in je agenda.

zaterdag 18 juli 2009

Schouw+


Sinds kort wordt eens in de 6 tot 8 weken een 'schouw+' gehouden, waaraan de deelgemeente Noord, de politie, het opbouwwerk en woningcorporatie Vestia deelnemen. Dan praten ze over de stand van de wijk en wisselen informatie uit.


Een korte voorbespreking in het Buurtcentrum.


De nieuwe buurtagente: Fatima Elhachioui. Zij is verantwoordelijk voor Bergpolder Noord/West.


En haar collega René Soeterbroek, verantwoordelijk voor het deel Noord/Oost.


Daarna de wijk in. Ik moest even denken aan de western 'The Magnificent Seven'.


Micha Waas, leefbaarheidsconsulent van Vestia, vertelt over ontwikkelingen in de wijk en problemen waar zij als corporatie mee te maken krijgen.


Nog een nieuw(er) gezicht in de wijk: Kees van Houdt is wijkconsulent Bergpolder van Vestia.


Iets vergeten of last van de zon?


Op een paar plaatsen lag grof vuil. Waarschijnlijk was een ophaalronde gepland.




De Schieweg is opgeknapt en er staan nieuwe fietsbeugels. Vreemd genoeg stond daar amper een fiets in, in tegenstelling tot 5 meter daarnaast... Moeten die beugels nog in de grond gezet worden?


Er stonden ook de nodige wrakken tussen. Het wordt tijd voor een nieuwe ronde 'fiets labellen'. Dat betekent dat wrakkig ogende fietsen een label krijgen, waarop genoteerd staat dat je als eigenaar iets met de fiets moet doen (opknappen, weghalen). Anders loop je het risico dat hij binnenkort wordt afgevoerd.


Ik snap de lol er niet van om een fiets bewust kapot te maken. Gelukkig kan de eigenaar een paar meter verderop bij de rijwielreparateur terecht.




Genoeg te koop staande woningen te vinden in Bergpolder. Voor veel bewoners is Bergpolder een 'doorgroeiwijk'. Kent Bergpolder net als andere Vogelaarwijken ook het probleem dat veel banken geen hypotheken willen verstrekken aan aspirant kopers?


Er staan aardig wat hoekpandjes leeg, zoals dit pand van Vestia. Omdat het al maanden leeg staat, kwam het verzoek van Wouter van Welzen om het tijdig beschikbaar te stellen als uitstalling voor kunst, foto's of andere zaken, zoals voor het spreekuur van Urbannerdam voor VvE's (zie het bericht van 18 juni).


De (gewone) schouw met bewoners moet nog georganiseerd worden. Als je overigens vragen hebt over de wijk of iets wilt doorgeven, kun je altijd terecht bij Wouter van Welzen en Jacco Bakker (zie voor mailadressen in de kolom hiernaast).

maandag 13 juli 2009

BBQ in de De Kempenaerstraat


Afgelopen zaterdag organiseerden de bewoners van de De Kempenaerstraat een barbecue.




De De Kempenaerstraat heeft het afgelopen jaar meegedaan aan Mensen Maken de Stad (MMS). De bedoeling van MMS is dat bewoners meer met elkaar in contact komen en ze onderling leefregels afspreken. Die worden in een 'contract' vastgelegd. In Rotterdam hebben al tientallen straten aan MMS deelgenomen. Klik voor meer informatie op: MMS.


Twee van de initiatiefnemers schroeven de barbecues in elkaar.


Natuurlijk willen de mannen graag fikkie stoken.




Voor de barbecue was ook Fatima Elhachioui, de nieuwe buurtagente (de 2e van rechts op de foto), uitgenodigd. Over haar en haar werk volgt later nog bericht op dit weblog.


Een straat die meedoet aan MMS krijgt geld voor allerlei activiteiten die het onderlinge contact verbeteren. De BBQ werd daarvan betaald; de bewoners namen zelf ook hapjes mee.






Net iets te lang op het vuur gelegen?






Gewoon gezellig bijkletsen met de buren.


De lekker luchten van de BBQ trok ook andere belangstelling.


Aanleiding van de barbecue was een geweldsincident in de straat. Het leek een aantal bewoners - met het contract van Mensen Maken de Stad in het achterhoofd - een goed idee om meteen iets gezamenlijks te organiseren.






Ook bewoners van de Luzacstraat waren uitgenodigd.

Recente berichten